Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande operasångare i Cassels

Annons

Bel canto är italienska och betyder vacker sång. Men det är också namnet på en sångteknik, som ofta förknippas med Jussi Björling.

Den svenske världstenoren använde inte bara magen, utan tog stöd av hela kroppen när han sjöng. Detta krävde en god fysik.

I Cassels konserthus i Grängesberg får sångelever från hela landet lära sig att träna som idrottsmän. Förra sommaren hölls en lyckad veckokurs, nästa vecka återkommer den.

12 elever har anmält sig och samma lärare som i fjol, Berle Rosenberg från New York och Birgitta Schlyter från Lidingö, finns på plats för att träna dem dagligen. Den 7 augusti håller de blivande operasångarna en galakonsert på Cassels scen.

Bland årets elever finns tre personer från Dalarna - Maria Bergman från Smedjebacken, Katarina Frogner från Borlänge och Anna Maria Johansson från Fagersta. Det var Anna Maria Johansson som tog initiativet till kursen.

- Som elev vet jag att man måste få visa upp sig i början. På landsbygden är människor ofta mer nyfikna på unga debutanter än i storstan. Dessutom tycker jag att Cassels utnyttjas för sällan. Det är ett fantastiskt konserthus, säger hon.

Precis som i fjol får eleverna och lärarna på Cassels sällskap av två pianister.

Nanette Stenholm från operahögskolan i Stockholm och Lars-Göran Dahl medverkar under hela veckan. Kursen är öppen för allmänheten. Om man inte har möjlighet att se avslutningskonserten kan man titta in på repetitionerna.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons