Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Lundgren kvar blir det strid

Annons

De fackliga organisationernas företrädare misstänker att det finns en god portion prestige hos arbetsgivaren i kampen om Lundgrens kontrakt.

- I stället för att fokusera på själva problemet, hans ledarskap, skjuter politikerna in sig på hur den enkät som personalen på kulturförvaltningen besvarat utformats och varför den gjordes, säger SKTF:s Yvonne Jacobsson.

Det har kritiserats att den gjorts anonym och varit så grovt tillyxad i svarsalternativen att personalen inte visste vad de svarat på.

Det visste de mer än väl, hävdar Sacos Erik Åsberg. Det personliga kommentarerna visar med all önskvärd tydlighet vad personalen anser om sin chef, menar han. Facken ger ett axplock av exempel på hur personalen ser på sin arbetsmiljö. Så här står det bland annat:

"Givit upp", "odemokratiska arbetsformer", "toppstyrt", "tillåter inte fri debatt", "jag föreslår omplacering till område utan ansvar för verksamhet eller personal".

Att dessa kommentarer uppgavs anonymt beror på den rädsla som personalen har för sin chef, säger Yvonne Jacobsson.

- Någon i kulturnämnden borde väl fråga hur personalen mår. Att det varit så tyst beror bland annat på att Lundgren förbjudit de anställda att tala med politikerna, säger Erik Åsberg.

De fackliga företrädarna anser att arbetsgivaren, det vill säga politikerna, lämnar personalen i sticket för att få ha kvar Lundgren som kulturchef. Han får idel lovord för sina insatser som bland annat anordnandet av EU:s kulturministermöte.

- Vi ifrågasätter inte alls att Lundgren har kvaliteter värda för kommunen att ta till vara. Men han slängs ju inte ut i kylan om han inte får vara chef längre. Han har ju en tillsvidareanställning i botten, säger Yvonne Jacobsson.

Hon undrar varför kommunen inrättade fyraårskontrakten för sina förvaltningschefer om de inte utnyttjar dem när det är problem med en chef.

- Är det viktigare att rädda Lundgrens skinn än 40 anställda som mår uruselt, frågar hon.

De fackliga representanterna tycker att samarbetet med arbetsgivarna lämnar mycket övrigt att önska.

- Lyssnar man överhuvudtaget på oss, undrar kommunals Ulrika Belin.

- Jag har svårt att minnas att någon förvaltningschef fått så här mycket kritik som Lundgren, säger Erik Åsberg.

Om facken och personalen blir överkörda och Lundgren får förnyat kontrakt blir det strid.

- Ja, någon form av stridsåtgärder blir det, det kan jag lova. Vi har inte inventerat vilka möjligheter vi har ännu men vi kommer att plocka in våra ombudsmän för att se vad vi kan göra, säger Yvonne Jacobsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons