Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det skjutbana?

Annons

- Det vi ska ta ställning till är om bullret från jaktskyttebanan innebär en betydande olägenhet för grannarna, säger Christer Sjödin, kammarrättslagman.

- Det blir lättare att ta ställning och förstå om man har en bild framför sig, än att bara titta på skrivelser.

Det är dock inte bara platsen som kammarrätten får möta utan också människorna bakom skrivelserna - grannarna, kommunens bygglovschef och Envikens jaktskytteklubb.

Vägbruset från riksväg 50 hörs genom skogssnåret vid grusgropen och ett 100-tal meter bort ligger Balungs strands sågverk.

- Det är skillnad på buller och buller, på sånt brus man hör jämt och när ett skott går av. Det är ju förfärligt och man går ju bara och väntar på nästa, säger Margareta Lundberg, som har en fäbod mittemot skjutbana över sjön.

- Det kommer ju att bli ett störande knattrande. Det här är ju en av Dalarnas finaste sjöar, att förlägga en jaktskyttebana här är en sanitär olägenhet, säger Hans Lundberg.

Det är många som har frågor kring bullernivåerna. Enligt de beräkningar som gjorts kommer bullernivåerna att ligga under Naturvårdsverkets rekommendationer och de skjutkurar som ska byggas är ljudisolerad.

- Det blir som om man står inomhus och skjuter ut, det blir ingen spridning bakåt utan bara rakt fram i skjutritningen, säger Lars Nordström, kommunens bygglovschef.

Leif Backlars från Envikens jaktskytteklubb förstår inte riktigt sommargästernas oro för bulleret:

- På sommaren är det ju inte så mycket skjutning, det är ju ingen som vill stå i värmen och skjuta. Det är ju mest på hösten och våren, då man vill öva upp sig.

För skytteklubben är området idealiskt det ligger på lagom avstånd från Enviken i en grusgrop, det finns tillgång på el och det är redan en populär plasts för övningsskjutning.

- Det kommer ju att bli mycket bättre om det sker organiserat, säger han.

Nu ska kammarrätten sammanställa sitt yttrande i ärendet och skicka det vidare till regeringen som slutligen ska avgör frågan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons