Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Blir det problem så stänger vi"

Annons

- Det ska inte bli något vuxendagis. Blir det problem så stänger vi verksamheten, säger Marianne Trana, Säters biträdande socialchef.

Tillsammans med Anders Jakobsson, socialchef i Hedemora, kallade hon grannarna till ett väl- besökt informationsmöte som hölls på Coriandergården i onsdags kväll.

Verksamheten för hemlösa från Säter och Hedemora kommer att drivas som ett projekt under två år och finansieras delvis av socialstyrelsen.

Boendet kommer att ha sju platser för i första hand män med psykiska funktionshinder, ibland kombinerat med missbruk, som är hemlösa eller riskerar att bli det.

- Det här är en grupp som ofta faller mellan landstingets och kommunernas stolar. Men vi vill inte att någon i våra två kommuner ska behöva vara bostadslös, säger Marianne Trana och Anders Jakobsson.

Verksamheten kommer att ha personal dygnet runt i form av en föreståndare och fyra behandlingsassistenter.

- Tanken är att de boende ska lära sig att klara ett eget boende för att sedan kunna flytta till en egen lägenhet, säger Anders Jakobsson.

Start för verksamheten är planerad till sommaren.

Det 50-tal grannar som hade samlats i Coriandergården hade många frågor och synpunkter.

Bergsgården står i dag tom men tidigare fanns där en grupp-bostad för människor med psykiska funktionshinder, vilket inte orsakade några störningar för grannarna.

Däremot var det mycket störningar och problem under en tidigare period då det bodde människor med missbruk på Bergsgården. Något som många är oroliga över ska återupprepas.

- Som närmaste granne protesterar jag med det bestämdaste mot det här. Ni har gått över våra huvuden, sade en av grannarna.

- Sätt dem i en koja i skogen i stället!

- Varför mitt i ett område med småbarn?

- Varför just Bergsgården?

Det var några av alla frågor och funderingar som kom upp under kvällen.

- Socialstyrelsen förväntar sig att det här projektet blir ett föredöme för hela landet. Därför tilllåter vi inte att det blir något tillhåll, utan ett boende med tillsyn av personal dygnet runt. Blir det problem så stänger vi verksamheten, sade Marianne Trana.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons