Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det Noret för tant och farbror Bybo?

/

Annons

LEKSAND. Det här är de politiska partierna i Leksand beredda att göra för just tant och farbor Bybo.

Vänsterpartiet genom Birgit Bååth: "Om de vill flytta till Noret så finns det egentligen redan väldigt många passande lägenheter, men de är inte lediga. Frågan är om det måste byggas nya eller räcker med en omflyttning mellan byar och Noret?

Om man vill bo kvar i byn så har Vänstern lokalt i Leksand ställt sig bakom projketet valfrihet i hemtjänsten där även privata aktörer finns med. Inte för att vi vill ha privatisering, utan för att tjänsterna behövs."

Moderaterna genom Anne-Lie Stenberg: "För oss är det viktigt att Noret är en småstad och byarna behåller sin karaktär. Därför vill vi fortsätta att förtäta Noret med bostadsbyggen av olika karaktärer med både kommunala och privata aktörer.

Vi ser gärna att man bygger på höjden i Leksand - varför stanna på tre våningar? Varför inte fyra eller ett mindre Turning Torso* så tant och farbror Bybo kan få sjöutsikt utan strandskyddsdispens."

Centerpartiet genom Birgitta Pettersson: "Fler bostäder centralt i Noret behövs och vi satsar också på att inom en inte allt för lång framtid öppna ett trygghetsboende i Leksand - som ett mellanting innan man eventuellt flyttar till ett servicehus.

Vill man bo kvar i byn så kan ökad valfrihet inom hemtjänsten vara ett alternativ. Vi kommer att ha ett projekt som vi hoppas ska bli permanent. Vidare jobbar vi för ökade kommunikationer med buss på kvällstid."

Kristdemokraterna genom Per Wiman: "Tant och farbror Bybo ska ha valfrihet att bo kvar hemma eller flytta till Noret. I vilket fall som helst ska de ha den hjälp de behöver. Därför satsar vi 4 miljoner kronor extra per år på hemtjänsten och servicehusen.

Vidare lägger vi 2 miljoner kronor extra per år på vägarna till och från byarna. Det hela finansieras genom en del av de extra pengar vi får genom att lägga ner tre byskolor."

Miljöpartiet genom Eric Böwes: "Det viktiga är att tant och farbror Bybo själva får välja var de vill bo och att de får den service de behöver på respektive ställe.

Kanske kan arbetslösa ungdomar hjälpa tant och farbror på gården? Vi undersöker just nu om en sådan lösning är okej enligt lagen.

Om man flyttar till Noret måste det finnas anpassade bostäder och vi anser att Leksandsbostäder måste bygga sådana hyresrätter - oavsett om det är lönsamt nu eller inte. Det handlar om långsiktig planering som betalar sig i framtiden."

Folkpartiet genom Erik Tegmark: "Alla som fyllt 70 år ska erbjudas ett hälsosamtal. Det handlar inte om att hitta sjukdomar, utan en möjlighet att berätta om hur man mår och hur man tänker sig framtiden samt vilken hjälp man eventuellt behöver. Om det sker i kommunens regi eller Landstingets spelar mindre roll, bara erbjudandet finns.

Valfrihet är viktigt för oss och därför måste RUT och ROT** finnas kvar samt tjänster som Fixar-Malte och lämpliga hyresrätter för äldre ska finnas i både Leksand, Insjön och Siljansnäs."

Socialdemokraterna genom Arne Lundin: "Först är det viktigt att de har valfrihet att bo kvar med så mycket hemtjänsthjälp de önskar och behöver. Sen verkar vi för att det ska bli ett trygghetsboende i Leksand. En variant är att bygga på Edshult när delar av de små stugorna där rivs och på något sätt kunna samordna vissa tjänster med Edshultsgården. En annan modell är att låta Noretgården i centrala Leksand uppstå igen."

* Turning Torso är en 190 meter hög byggnad i Malmö med hela 54 våningar.

**RUT (rengöring, underhåll och tvätt) och ROT (reparation, ombyggnad och tillbyggnad). Husarbeten där avdrag kan göras för halva arbetskostnaden.

Mer läsning

Annons