Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir demenscentrum

Annons

Antalet personer med olika former av demenssjukdom ökar i takt med att allt fler blir äldre. Men det finns många yngre människor som också drabbas. Hittills har kommunen inte lyckats ta omhand dem på ett bra sätt då de behöver annan form av omsorg än de äldre.

Det är också problem med att de olika typerna av demens blandas i gruppbostäderna. De som exempelvis har ett skrikbeteende eller frontallobsdemens är ofta utåtagerande och aggressiva och de stör övriga boende som även kan bli attackerade.

Socialtjänsten räknar med att det i dag finns omkring 800 personer med någon form av demenssjukdom i kommunen. Men det finns bara 191 platser i gruppboende för dem.

Många vårdas av sina anhöriga och antalet platser i gruppbostäder behöver därför utökas med omkring 30 anser, socialnämnden.

Den vill nu göra om hela Herr-hagsgården till ett rent demensboende. Där finns i dag 76 lägenheter fördelade på tio gruppbostäder. Av de 76 lägenheterna bebos 52 av personer med demens. Om övriga boende erbjuds plats på annat håll tillskapas 24 nya platser för dementa.

Tanken är sedan att de olika diagnoserna och graden av sjukdom ska samlas på de olika gruppbostäderna som därmed blir så homogena som möjligt. När sjukdomen förändras flyttas sedan de dementa till den gruppbostad i huset som bäst passar dem i det stadium de befinner sig.

Enligt planerna ska där också finnas dagverksamhet alla veckans dagar för dem som vårdas hemma av sina anhöriga.

Det ska också finnas trygghetsplatser på Herrhagsgården att ta till när exempelvis anhörigvårdarna blir sjuka eller inte orkar med. Även nattomsorg ska kunna ordnas med kort varsel.

En speciell demenssjuksköterska ska anställas och mer läkarresurser från landstinget kommer att behövas.

Personalen ska utökas och få djupare utbildning inom demensvård. Och allt detta tillsammans kommer att ge ett optimalt omhändertagande, anser socialnämnden. Det kommer att kosta en del att genomföra förändringen av Herrhagsgården. Förberedelsearbete och utbildning beräknas kosta nära två miljoner kronor. Utökningen av personalen och demenssjuksköterskan kostar 6,9 miljoner kronor.

Detta är pengar som socialnämnden inte har men hoppas få i utökad ram av kommunstyrelsen. Men det här är ändå en sak som bör genomföras oavsett om man är garanterad pengar eller ej, anser socialnämndens ordförande Renée Andersson.

Socialnämnden tog därför de första besluten i går på vägen mot en förändring av Herrhagsgården. Det slutgiltiga ställningstagandet görs när beslutet om nästa års budget ska tas.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons