Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir centrum för atleter

Annons

Tre av nio som genomgått en treårig ledarutbildning vid Bosön i Stockholm kommer från de svenska mästarna i Mockfjärds atletklubb. Så småningom väntar både läger och kurser vid anläggningen i Mockfjärd.

De tre som genomgått ledarutbildningen - som genomfördes i Svenska och Internationella tyngdlyftningsförbundens samt Svenska Olympiska kommitténs regi - är Gunnar Martinsson, Mats Reijer och Tom Söderholm.

De behövs eftersom det saknas utbildade tränare i hela Norden.

- Kursen har genomförts för att höja tyngdlyftningen ett snäpp, säger Gunnar, som också tillfogar att sporten internationellt sett är mycket liten i Sverige.

Nu hoppas de tre att kunna göra en insats för att göra sporten större i Sverige och att även lyfta Sverige till en högre position bland de 163 medlemsländerna i det internationella förbundet.

Men även andra sporter ska dra nytta av Gunnars, Mats och Toms nyförvärvade ledarkunskaper.

- Olympiska kommittén gick in som medarrangör av utbildningen, eftersom den explosiva styrkan som tyngdlyftare tränar in även kan tillämpas på andra områden, berättar Gunnar.

Atletklubben påbörjade för en tid sedan en utbyggnad av träningslokalerna i Mockfjärds gamla brandstation. En förutsättning för skapandet av ett nordiskt lyftarcentrum är att ombyggnaden av lokalerna blir färdig. Men i dagsläget fattas det drygt 200 000 kronor för att lokalerna ska bli helt färdigställda. Klubben har nu sökt kommunalt bidrag till en del av arbetena.

Enligt de tre tränarna finns det ett internationellt intresse - speciellt från Östeuropa - av att förlägga läger till Mockfjärd. Klubben räknar med att kunna ta emot upp till femton tränande åt gången. Boendet för gästerna är inget större problem eftersom Mockfjärdshuset finns bara ett par hundra meter från klubblokalen.

Det tog atletklubben fem år från det att den började i den lägsta divisionen till att den vann lag-SM och satte svenskt lagrekord.

- Sveriges bästa lyftarlag finns här och det vill vi bygga vidare på, bland annat genom en bredare ungdomssatsning. Seniorerna ska vi hjälpa till en internationell karriär, säger Gunnar och nämner klubbens främste lyftare, 23-årige Lars Andersson, en av världens femton bästa lyftare som ett exempel på klubbens goda förutsättningar.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons