Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli småfåglarnas bästa vän!

Annons

- Jag bor ensam med min hund Cheri, men känner mig ändå aldrig ensam med alla fåglarna som sjunger för mig varje dag, berättar Gullvi.

Trädgården sjuder av liv och hon njuter av att sitta vid köksfönstret och titta på de små liven när de tjattrar och kivas om maten.

- Jag serverar dem mat och de bjuder på ett fascinerande skådespel utanför fönstret hela dagarna, säger Gullvi.

Hon lever för sina djur och börjar varje morgon med att bjuda grannens häst på morötter och äpplen innan hon serverar frukost åt fåglarna.

När vi hälsar på är Gullvi just i färd med att fylla på frön i den gråtimrade fågelstugan och sätta upp talgbollar och nötter.

Än så länge duger det också med smulat bröd, men när kylan kommer behövs mer och fler sorters frön.

- Jag köper gårdagens bröd till halva priset, då det är bättre än pinfärskt för både människor och djur, tipsar Gullvi.

Och det som inte går åt till småfåglarna finns det större fåglar som vill ha - både stora och små behöver hjälp med maten på vintern.

Däremot får man absolut inte lägga ut mögligt bröd åt fåglarna. Det är farligt och riskerar att ta död på dem. Då är det bättre att låta bli!

Efter 45 år i Ilbäcken med maken Algot som läromästare vet gotländska Gullvi hur de små vännerna vill ha det. Som änka har hon tagit över ansvaret för att alla får sitt och att trädgården ser inbjudande ut alla tider på året.

- Koltrastarna ska ha äppelbitar och annan frukt för att trivas och må bra. De har gått och blivit stannfåglar här hos mig och övervintrar numera hemma på gården, berättar Gullvi.

Även bofinkar stannar året om hos Gullvi fast hon bor i ett köldhål uppe i Västerdalarna. Här samsas de vintern igenom med talgoxar, blåmesar, domherrar, nötväckor, pilfinkar och gråsparvar.

- Och så vill hackspetten förstås vara med på ett hörn precis som skatorna, tillägger Gullvi.

Till henne är alla välkomna och de större fåglarna matar hon neråt bäcken som drar fram längs tomtgränsen bakom huset.

En fläsksvål gör "spetten" glad och skatorna tackar och tar emot det mesta i matväg. Snart är kalaset i full gång, och det varar inte bara i dagarna tre utan hela vintern.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons