Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli frisk i trädgården

Annons

Över 250 deltagare hade kommit till Grängesberg och Cassels för att lyssna till flera olika föreläsningar om möjligheten att använda trädgården i vården.

- Man kan använda trädgården på många sätt, som rehabilitering, friskvård och inom åldringsvården, säger Peter Garvö vid VBU som arrangerat konferensen tillsammans med Dalarnas forskningsråd.

- Om man gått in i väggen, blivit utbränd, blir man inte bättre av att slicka frimärken i fyra timmar och kuvert i fyra timmar. Då är det bättre att möta människan där hon befinner sig.

Peter Garvö menar att den här sorten av rehabilitering är en bra väg tillbaka till arbetslivet.

- Det är absolut inte flummigt. Att nå sig själv genom att ligga på en gräsmatta, lukta på blommorna och lyssna på humlorna, det är mycket medvetet.

Karin Bylén arbetar vid äldreforumet på Dalarnas forskningsråd. Hon berättar att trädgården är mycket viktig vid vård av äldre. Till exempel har det visat sig att äldre tystlåtna människor har lättare för att prata när de befinner sig i naturen.

- Det blir så när de hamnar i en miljö som de känner igen. Och dementa personer kan följa årstiderna i trädgården, det är viktigt, annars blir det än mer kaos i deras tillvaro, säger hon.

Arrangörsparet hoppas att den här konferensen ska ha inspirerat och gett tips till deltagarna om hur man bär sig åt för att ordna en trädgård som helande rum.

- Tyvärr finns det inga politiker här. Vi har försökt få hit dom som håller i slantarna men det är svårt, säger Karin Bylén.

Men att vård i trädgård är något som är på gång, rådde det enligt arrangörerna inga tvivel om.

- Över 100 av deltagarna i konferensen kommer från län utanför Dalarna, så intresset är stort, säger Peter Garvö.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons