Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli en vinnare med bra balans i vardagens femkamp

Annons

Livet består till största delen av vardagar. Det gäller att fånga pärlorna, att behålla greppet och inte förblindas av det mest förljugna.

Det fantastiska livet finns runt omkring oss. En del har redan greppat det fantastiska, andra jagar vidare.

De jobbar dygnet runt, tar sällan ledigt för att de vill skrapa ihop en försvarlig mängd tusenlappar till drömsemestern.

- Att slita och släpa för att sätta guldkant på undantagen, helgerna eller semestrarna är väl inte direkt att leva ett rikt liv, tyckte tant Vera när vi träffades härförleden.

- Rikedom, överflöd och frosseri... skapar bara missnöje

- Du vet - det är när vardagen fungerar som livet blir riktigt rikt.

Tant Vera besitter en massa klokhet.

Hon sätter i gång tankar...

Vi fångas och fängslas, tappar taget snurrar i ekorrhjulet utan att bromsa. Vi sugs med i tidsandans alla budskap. Semestrarna och drömutflykterna ska göra våra liv betydligt rikare.

Budskapen haglar. Satsa dina pengar där de växer bäst!

Res hit eller dit, förverkliga dina drömmar...

Banta till baddräktssommaren...

Vi jobbar över, gnetar och sparar, viktväktar.

Stiger in genom hemmets dörr, helt utschasade, vi tar oss knappt till spisen, kastar oss i tv-soffan, somnar till Aktuellt, innan vi hunnit lyssna in resten av familjens vardagshändelser.

I skir grönska längtar vi efter semester - bra relationer - lång het ledig sommar. Hur blev de andra drömsemestrarna som vi så intensivt längtade efter? Antagligen både si och så.

Fantastiskt underbara? Slitsamma? Eller mer hektiskt pressande än någonsin?

Om man skrapar på ytan, skiljer det inte så mycket mellan människors tyckande, görande och låtande.

- Lagom av allt är bäst, sa farmor, förnöjsam med sin vardag.

Jag stod nyss vid en bokhandelsdisk och bläddrade bland nyheter när ögonen föll på boken "Rik på riktigt - en värdefull vardag är möjlig". Kände författarna kanske min farmor? Självklart inte.

Två yngre män, Warberg och Larsson, delar in vardagslivet i fem kloka delar. Vardagens femkamp. Vi ska skaffa oss god självkänsla. Odla ett antal nära relationer. Njuta av givande sysselsättning. Uppleva att ekonomin är god. Leva i lagom livstempo.

För att bli bra i den femkampen behövs det verktyg.

Alla goda ting är tre, ifrågasätt, var förnöjsam och förändra.

Ifrågasättande är livsnödvändigt. Förnöjsamhet, att se och uppskatta sin vardag är rikedom.

Vi lever i förändringarnas tidevarv, kan vi förändra mer?

Javisst, vi kan förändra vår egen vardag, släcka tv:n, ta en cykeltur, luncha med goda vänner, släppa loss positiva krafter, kramas, använda tiden rätt och förstå att en balanserad vardag är grundpelare till vår livskvalitet...

På olika sätt byta värdeskala på vardagslivet. Inte stånka och stöna över petitesser. Själv går jag ut och gräver ett dike, sen ringer jag barnen och berättar att jag är stormrik för att jag har dem...

Mer läsning

Annons