Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev poet i traktorn

Annons

Det berättar lantbrukaren och poeten Per Wålstedt, från Hagen i Dala-Floda, om tillkomsten av sina första dikter. Det var för drygt sex år sedan som poesiskrivandet tog fart. Efter att ha funderat i traktorn skrev han när han kom tillbaka hem, och snart tog han också för vana att alltid ha med sig en anteckningsbok.

- Så småningom tog jag mod till mig och läste upp det jag skrivit för familj och vänner, berättar han.

Sommaren år 2000 läste han upp några dikter i "Poesi på minuten" i radioprogrammet Frank, och fick goda recensioner av författaren och poeten Marcus Birro.

- Det kändes väldigt kul. Jag tror att jag fick uppskattning mycket för mitt sätt att läsa upp dikterna, säger Per Wålstedt.

Det är nämligen inte bara texten som är viktig för poeten i Hagen, utan skrivandet sker även utifrån tanken på hur han själv vill framföra sina dikter.

Eftersom det egna sättet att läsa upp dikterna har så stor betydelse, är det särskilt passande att delar av Per Wålstedts poesi nu ges ut på en cd, där författaren själv framför sin poesi.

Skivan, som har titeln Bondfasoner, släpps i samband med tre konserter i Dalarna och Stockholm. På fredag kväll presenteras Bondfasoner hemma på Wålstedts gård i Hagen.

Förutom dikterna innehåller Bondfasoner musik och andra ljudupptagningar. Här finns - passande nog - ljudet från en traktor och från andra vardagliga sysslor på gården, men också inspelningar som gjorts i samband med sommarens Hagenfest.

Inspirationen till dikterna har Per Wålstedt hämtat ur det egna livet, snarare än från andra författare. Några poetiska förebilder har han inte.

-Jag har aldrig läst poesi, säger han.

Många av texterna tar avstamp i livet och arbetet som lantbrukare på gården i Hagen. Den grundades av Pers farfars far på 1920-talet. Och även om en av dikterna innehåller raden "att ta vid i fäders fotspår känns föga", så är det just på släktgården som Per Wålstedt har valt att bo och arbeta.

- Det är jordbruk jag vill hålla på med. Jag kan inte tänka mig att ha ett jobb där jag måste sitta inne hela dagarna.

I en av dikterna sägs att "om dina åkrar växer igen/ är det ingen som reagerar".

Men att ta ansvar för att bevara det öppna landskapet i Dala-Floda känns viktigt, säger Per Wålstedt.

-Jag vill bo här i Hagen, i Dala-Floda, och då vill jag ha kvar de öppna åkrarna och miljön häromkring.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons