Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev inte besviken

Annons

Lakis, född i Famagusta, kom 1976 - två år efter Turkiets invasion av norra Cypern - till Sverige och Ersholn i Mockfjärd.

Där är han sedan många år etablerad och det är där han numera känner att han hör hemma.

Men tanken på de gamla hemtrakterna har hela tiden funnits hos honom. Och han har hela tiden framhållit att de som bor på Cypern inte är turkar eller greker, utan alla cyprioter. Trots att språk, religion och alfabete skiljer dem åt. Grekcyprioter och turkcyprioter kan de dock kallas.

När Lakis, som är grekcypriot, kom tillbaka till det som nu är nordsidan, möttes han av idel vänlighet och gästfrihet.

- Det var precis vad jag förväntat mig. Jag besökte ett par hus där släktingar till mig bodde före 1974 och blev mycket väl mottagen av turkcyprioterna som nu bor där. Jag bjöds på mat och kaffe och jag var väldigt glad över att få se hur en del av husen skötts och bevarats så väl. Det kändes helt otroligt, säger Lakis, som dock inte kunde besöka det som en gång var hans eget hem. Det finns bakom stängsel och barrikader i Famagustas Varosha-del, som en gång beboddes av grekcyprioter, men som i dag är en spökstad dit ingen utom vaktande militär har tillträde.

- Jag kunde bara skymta taket på vårt hus, berättar han och fortsätter:

- Folket är otroligt vänligt, på båda sidor. Alla är förstås inte positiva till att gränserna öppnats, men jag är övertygad om att alla har att vinna på en återförening. Det finns de som tror att nordsidans president Rauf Denktash gett instruktioner om vänlighet mot besökare från sydsidan. Men sådana Hollywoodskådespelare finns det inte. Det var äkta vänlighet och glädje jag mötte, berättar han.

Under sitt Cypernbesök reste Lakis runt på i stort sett hela nordsidan, utom på den långa östliga udden som engelsmännen en gång döpte till Pan Handleâ stekpannehandtaget.

Det var bara en sak han fann tråkig: Förstörda grekcypriotiska gravar, bland annat hans fars.

- Även kyrkor har förstörts. Tillsammans med kyrkogårdar har de använts som stallplatser för djur, konstaterar han.

Även om det numera är Mockfjärd som känns hemma för Lakis lär han göra fler besök i de gamla hemtrakterna.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons