Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev fastklämd under berg av aska

Annons

Han skulle bara gör rent ett filter. Plötsligt rasade ett berg av sopaska över 41-åringen. Mobiltelefonen försvann och ingen hörde honom.

Det var strax före tolv på tisdagen som det gick storlarm i Avesta. Tre ambulanser, räddningstjänst och poliser sändes till Fortums värmeverk där man utvinner energi vid förbränning av hushållssopor.
Till en början såg det riktigt illa ut. Mannen låg fastklämd under en plåt och hela askfickan var fylld med stoft från pannan.
Först befarade räddningsledningen att den skruv som finns i botten av fickan var igång, men den var avstängd.
Många kom springande från kringliggande företag med stegar, verktyg, skarvsladdar och andra hjälpmedel.
Räddningstjänstens rökdykare och ambulanssjukvårdare med enkla andningsskydd för munnen lyckades ta sig ner till mannen som var vid medvetande.
Han fick dropp och hjälp med andningen medan brandmän försökte få loss hans ben under plåten.
En narkossköterska och en läkare anlände och eftersom tre ambulanser från stationen i Avesta var upptagna sändes en ambulans från Falun till Hedemora.
Där stod ambulansen för passning inför kommande larm.
En sugbil från Truckservice kom snabbt till platsen och kunde suga bort stora mängder sotaska, vilket underlättade räddningsarbetet.
Sedan mannen kommit loss fördes han till Avesta lasarett.
I går kväll fick tidningen rapport om att 41-årigen klarade sig från dramat med lindriga skador. Ena benet var skadat efter att ha varit fastklämt under plåten.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons