Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blecko Mats Johansson slöjdade en kronostång

Annons

Blecko Mats Johansson i Röjer-åsen har slöjdat en kronostång i björk som är två meter lång. Det är en kvinna från Mora som beställt den och enligt henne så satt den i farstun i huset och var någon sorts dörrvaktare.

- Men jag har även sett uppgifter om att den satt längre in i huset och att det bara var husbonden som fick gå förbi den, berättar Blecko Mats Johansson som lagt ner många timmars slöjdande på kronostången.

- Zorn samlade på dem och de satt mest i fäbodar. De härstammar nog från vikingatiden eller medeltiden.

Kvinnan såg Mats namn på Hemslöjden i Mora och fick sedan kontakt med Mats som åtog sig uppdraget att slöjda stången. Materialet är björk och Mats har vid sidan av sitt arbete som anläggningsarbetare arbetat med stången på ledig tid.

- Vikingamönstren tar tid att rita, de har jag tagit från böcker om vikingar. Sedan har jag använt linolja, terpentin och pulverfärg, det måste man göra för att mönstren ska komma fram.

De ringar som stången ska hänga i har gjorts av smeden Eggemark i Nedre Gärdsjö. I kväll hämtas stången som ska ges i present till den amerikanske stridspilot som kvinnan är gift med. Han ska få den i 40-årspresent.

Mats har inget nytt konkret projekt på gång men vill gärna ha nya utmaningar och inte göra samma saker gång på gång.

-Eventuellt har piloten nya idéer, så det kan eventuellt bli någon mer beställning från honom.

Fotnot: Vet du vad kronostångens egentliga uppgift var? E-posta till rattvik@daltid.se.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons