Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåst på löv

Annons

Jag sitter här på en av Faluns nyblivna miljöskolor, Haraldsbogymnasiet. Vi jobbar för en helhetssyn på tillvaron och miljön. En skola är framför allt en pedagogisk institution där eleverna får lära sig samt erfara hur andra gör.

Skolan ligger i Falu kommun som anser sig vara en miljökommun.

Vår skolgård är en del av skolan och hur sköts den?

Vi har stora buskanläggningar runt husen som ger ett trevligt intryck.

I våras arbetades det intensivt för att få bort alla döda löv som låg inne under buskarna. Dessa löv är utmärkt gödning åt buskarna och gynnsamt för mikrofaunan. Näringstllförseln från dessa löv ligger dessutom rätt i tid eftersom buskarna på våren och försommaren har sin tillväxtperiod.

Vid bortagandet användes blåsmaskiner som förbrukar fossil energi, verkar ge en jobbig arbetsmiljö för den som använder maskinen samt stör lektionerna rejält.

Kostnaden för detta negativa arbetsmoment får skattebetalarna stå för.

Nu när växtperioden är över, och buskarna förbereder sig för vila och därför inte behöver någon mer gödning, då sprids det ut en massa hönsgödsel. Precis lagom till skolstarten så att det luktar ordentligt dessutom.

Eftersom buskarna inte tar upp gödningen kommer en del av näringsämnena att transporteras bort och bidra till övergödningen i sjön. Kostnaden för detta negativa arbetsmoment får skattebetalarna stå för.

Skolgårdarna sköts av gatu- och parkförvaltningen och jag undrar om de har tänkt igenom vad de håller på med.

Gunnar Kihlberg, biologilärare

Mer läsning

Annons