Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blankt nej till höjda avgifter

Annons

I går bestämde politikerna i landstingsfullmäktige hur ramarna för nästa års budget och planeringen för kommande år ska se ut.

Diskussionen handlade mycket om vitsen med att höja patientavgifterna i det här läget. Något som enligt några av de borgerliga partierna skulle kunna ge 30-40 miljoner kronor i ett tufft ekonomiskt läge.

Det blev dock ingen höjning och m, fp, kd och c reserverade sig alla mot beslutet.

Som vi berättat tidigare är landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s, inte helt avvisande till tanken på en avgiftshöjning längre fram.

- Men det ska vara i ett läge för att klara en budget i balans, sade han igår.

Landstingsrådet Lars-Ove Hagberg, v, sade sig bli "smått upprörd" över det borgerliga förslaget att höja avgifterna, och talade sig i stället varm för skattemodellen. Han menade att en höjd avgift slår hårdast mot dem som inte har det så gott ställt.

- Men skatten slås ut på alla och de som har flest hundralappar i plånboken betalar mest, sade Hagberg.

3 C ville återställa vårdavgifterna till samma nivå som 1998 och använda pengarna till att bygga ut hemsjukvården.

- Drar vi ner 80 vårdplatser kommer det att märkas, sade Elisabeth Lindén Brandt, c.

3 Folkpartiet ville också höja avgifterna.

- I första hand för att förstärka intäkterna i budgeten, sade Lars Wennås, fp.

3 Moderaterna ville höja avgifterna, dra in nästan hundra miljoner kronor på landstingets bidrag till sådant som inte är sjukvård och höja anslaget till vårdköp med 15 miljoner.

3 Kd ville "se över" patientavgifterna (dock inte avgifterna för barn) och även titta på bidragen till studieförbunden, utskrivningen av läkemedel och de lokala hälso- och sjukvårdsstyrelsernas roll.

I sammanhanget pekade landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s, på hur beroende landstingets ekonomi är av befolkningssiffror och skatteunderlag i både länet och riket.

- Efter idogt trätande kommer vi fram till ett sparpaket på 75 miljoner kronor. Men i ett enda snäpp tappade vi under årets första månader 78 miljoner i skattekraft. Detta är det stora bekymret! sade Alf Johansson, som ändå hade gott hopp om att landstinget inom ett par år ska ha en ekonomi i balans.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons