Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandrashundar populära

Annons

Årets blandrastik 2002 och Årets blandrashanne 2002. Det är två fina titlar som i sommar hamnat i Smedjebacken, eller rättare sagt i Smedjebacken och Åsmansbo.

I det här lite speciella sammanhanget finns det nämligen en viss eftersläpning när utmärkelserna offentliggörs. Det handlar dessutom inte om någon enskild utställning eller tävling, utan om fjolårets insatser i sin helhet.

Blandrashundar samlar nämligen på poäng i det här fallet. Allt som görs under ett år i form av god hundhantering, som exempelvis kurser och hälsovård, ger poäng.

Poängen räknas sedan samman och i fjol skrapade således Ronja och Douglas ihop flest poäng.

Det är inte utan att deras mattar, Annelie Eriksson i Åsmansbo respektive Helena Lundgren i Smedjebacken utstrålar en viss stolthet.

Samtidigt innebär uppmärksamhet av det här slaget att blandrashunden status höjs ett snäpp. "Blandisar" behöver nämligen inte vara sämre än renrasiga artfränder.

Det finns dock vissa gränsdragningar. Blandraser får tävla i lydnad upp till klass tre. Men sedan är det stopp. De kan inte gå vidare och bli en champion.

Medan Annelie Eriksson känner att det fortfarande finns fördomar inom hundsporten som ser ner på blandrashundar påpekar Helena Lundgren snarast på motsatsen.

- Jag känner mig inte särbehandlad.

Hon är aktiv som instruktör vid brukshundklubben men har inte märkt av någon avig inställning.

- Samtidigt är jag själv inte för blandrasavel.

Annelie och Helena understryker att det heller inte är lämpligt att korsa hundar hur som helst.

Hundraser har olika egenskaper, vilket medför att exempelvis en korsning mellan vallhund och en jakthund kan bli ödesdiger.

- En sån hund får nippran, hävdar Helena.

Den som vill ha en blandras bör ha goda kunskaper om hundar och deras egenskaper.

- Att känna till vad som fungerar är viktigt, betonar Annelie.

Ronja Rövardotter och Douglas är dock båda goda exempel på att resultatet av blandningar kan bli synnerligen lyckat.

En grundsten i det här sammanhanget att hundar ska paras inom en och samma rasgrupp. Exempelvis ingår retriver, spaniel och setter till samma grupp.

Ronja är en blandning av irländsk setter, labrador, golden retriver och leonberger.

Och vad gäller Douglas är han produkten av tre raser; golden retriver, irländsk röd setter och engelsk springer spaniel.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons