Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland hängiga hundar hittade Eva drömyrket

Annons

Eva Odenius, född i Gävle, tänkte bli veterinär en gång i tiden.

Men hon fick bli djursjukvårdare i stället.

- Betygen räckte inte till. Men jag ville ändå jobba med djur och utbildade mig i Skara till sköterska. Sedan hamnade jag här. Och jag toppentrivs, säger Eva, och går in i ett behandlingsrum - katten Dottie ska ultraljudunder- sökas.

Hon jobbar polikliniskt, det vill säga hon röntgar patienter, tar blodprov, ger injektioner och förbereder för det veterinärerna ska göra.

Dessutom ger hon ofta råd till oroliga djurägare per telefon.

- Jag har jobbat här på kliniken sedan starten, för 16 år sedan. Eftersom våra patienter inte kan prata lär man sig med åren att se symtom, man blir mer rutinerad. Och man utvecklar ett sätt att ha en bra dialog med djurägarna. Det är viktigt, konstaterar hon.

Det är mest hundar som kommer till sjukhuset. 60 procent av alla patienter är hundar. 30 procent är katter. Resten är mest kaniner, marsvin, fåglar - och ibland också ovanliga ödlor och ormar.

- En gång fick jag titta på Sveriges äldsta sköldpadda som kom hit som patient. Den var över 100 år gammal.

Djursjukhuset i Samuelsdal, som sysselsätter cirka 25 heltidsanställda, utvecklas hela tiden. På senare år har man utarbetat speciella program för överviktiga hundar - ett problem som bara ökar - och en vattenbassäng, där framför allt hundar rehabiliteras.

Nästa steg är att köpa in ett digitalt röntgensystem, vilket underlättar arbetet betydligt.

- Det här är mitt drömyrke. Jag är väldigt djurintresserad. Jag får aldrig nog av hundar, vare sig hemma eller på jobbet, säger Eva.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons