Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland gamla svenskar

Annons

Under tolv dagar reste de runt i de gamla svenskbygderna och träffade både släkt och andra med svenskt påbrå.

I Sunrise Village i Willmar träffade de Alice Cox. Hennes far Lars Erickson kom från Mockfjärd och modern, Kerstin Andersson, från Moje i Gagnef. Kerstins föräldrar, Ryttar Per Andersson och Jans Kerstin Jansdotter emigrerade 1875 till Lake Lillian.

Kontakten med Alice Cox fick Gunnar genom Anders Morén, som under många år brevväxlat med henne. Alice var för övrigt gift med Joe Cox, uppfinnare av motorsågskedjan.

I Lake Lillians kommuncenter fick Gunnar och Stefan vara med om en riktig fest med mat, sång, musik och tal.

I den lilla staden Blomkest träffade Gunnar en släkting, Ronald Linn. Varför heter då en stad Blomkest? Jo, helt enkelt därför att en man med namnet Blomkvist en gång i tiden flyttade från Gruvan och bosatte sig i det som nu är Blomkest. Blomkvists hus i Gruvan finns för övrigt fortfarande kvar, om vilket tidningen häromveckan berättade i en annan artikel. Där bor nu Bertil Daniels.

Ronald Linn är en äkta gangsing. Hans mormors föräldrar hette Ryttar Per Andersson och Jans Kerstin och kom från Moje. Ronalds farfars föräldrar var Hamp Erik Olsson från Gråda och Buller Brita Persdotter från Västtjärna.

Att få träffa de här människorna är förstås på sätt och vis ett sätt att resa bakåt i tiden och få perspektiv på saker och ting. En sak är säker: Gunnar glömmer aldrig resan och människorna han träffade.

Nuförtiden bor han i Mora och vi kallade honom i början av artikeln för en före detta gangsing. Vi tar tillbaka benämningen. Gunnar blir nog aldrig något annat än just gangsing-inte minst på grund av upplevelserna under vistelsen i USA.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons