Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåklockan populäraste blomman i midsommar

Annons

Man kan göra listor över det mesta och nu har Svensk mjölk försett oss med ännu en som man kan undra vad man ska ha till: de sju populäraste blommorna i kohagen - om svensken själv får välja.

Svensk mjölk har i en e-postenkät frågat 1 000 personer mellan 16 och 64 år vilka blommor de tycker bäst om - och kanske lägger under kudden på midsommarafton för att drömma om den tillkommande.

Listan toppas av blåklocka, tätt följd av smörblomma. På tredje plats kommer prästkrage och därefter rödklöver, gullviva, vitklöver och mandelblom.

Sanningshalten i Svensk mjölks undersökning kan ifrågasättas. Tidigare har lobbyorganisationen pejlat vårt förhållande till kor. Då visade det sig att få svenskar kommer i kontakt med dessa djur. Var tredje svensk säger att de på sin höjd skymtar kor på avstånd någon gång då och då genom bilrutan.

Men nu framgår det att hela 82 procent av de tillfrågade uppger att de plockat blommor i en kohage. Nästan lika många, 79 procent, har någon gång trampat i en komocka och 39 procent har blivit jagade av en ko i en hage.

Hur det hänger ihop framgår inte av undersökningen. (TT)

ARKIVBILD

Mer läsning

Annons