Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair ville ge Diana aktiv pr-roll

Annons

Före och efter det att han tillträdde som brittisk premiärminister 1997 hade Tony Blair hemliga möten med prinsessan Diana. Syftet var att övertala henne att bli pr-ambassadör för ett nytt, modernt Storbritannien.

Det framgår av en bok som Blairs tidigare presschef Alastair Campbell skrivit, enligt Daily Mirror. Boken The Blair Years släpps på måndag.

Mötena var känsliga eftersom medlemmar av kungafamiljen av hävd inte bör spela någon politisk roll. Prinsessan var lockad av tanken, enligt tidningens källa, som läst utdrag ur boken. Planerna sattes dock aldrig i verket. I augusti 1997 omkom Diana i en bilolycka i Paris.

Blairs hyllningstal där han myntade uttrycket "folkets prinsessa" är ett av hans mest minnesvärda och anses väl ha fångat den allmänna stämningen i landet. Campbell har pekats ut som den som skrev talet, men källan som läst boken säger att den inte ger det intrycket.

Boken bygger på Campbells dagboksanteckningar från mitten av 1994 när Blair blev ledare för Labourpartiet till 2003 då Campbell lämnade jobbet som presschef . Bokens sägs ge en detaljerad skildring av tiden efter prinsessan Dianas död. Källan beskriver den som verkligheten bakom filmen The Queen, som gav Helen Mirren en Oscar för gestaltningen av drottning Elizabeth.

Boken skildrar också Blairs diskussioner med USA:s president George|W Bush inför invasionen i Irak 2003 och den förre premiärministerns roll i långfredagsavtalet om fred i Nordirland.

Blair avgick nyligen som partiledare och premiärminister.

TT

Mer läsning

Annons