Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair tillbaka i rampljuset

Annons

Tony Blair klev ut i rampljuset på nytt efter sitt första möte med den så kallade Mellanösternkvartetten. Som fredssändebud bad han till att börja med om tid för att kunna lyssna på alla inblandade parter.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och EU:s utrikeschef Javier Solana samlades tillsammans med Blair i Lissabon på torsdagen för att diskutera Mellanösternproblematiken. Det var första sammankomsten sedan Blair lämnade jobbet som brittisk premiärminister och kastade sig in i den turbulenta konflikten mellan israeler och palestinier.

På presskonferensen efteråt utstrålade Blair optimism, men bad reportrarna om tid för att lyssna på alla inblandade aktörer innan han kan svara på specifika frågor.

Tidigast i slutet på september trodde han sig kunna komma med något nytt. Troligen har Blair redan en hel del tankar i frågan.

Inför mötet förväntades det att han skulle förmedla sina planer för hur grunden till en palestinsk stat ska läggas och diskutera sin egen roll i det arbetet med kvartetten.

Blairs mandat som sändebud sträcker sig endast till att bygga upp palestinska institutioner och främja ekonomisk utveckling, men vissa diplomater önskar att han ska få en mer aktiv roll i fredsansträngningarna. Hans framgångar i Nordirlandskonflikten väcker hopp.

Under presskonferensen påpekade Rice att det behövs tur för att lyckas få ordning på Mellanöstern men att hon var optimistisk.

Det har spekulerats om att en aktiv karismatisk Blair i Mellanöstern kan konkurrera med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, som hittills har varit västvärldens tyngsta medlare i konflikten.

Dessutom är Vita huset starkt emot alla former av dialog med terrorstämplade men folkvalda Hamas, som i juni jagade ut rivalen al-Fatah ur Gazaremsan och tog total kontroll över territoriet.

USA:s president George|W Bush föreslog i veckan en internationell fredskonferens om Mellanösternfrågan under hösten, med Rice vid ordförandeklubban.

Bushs utspel har väckt blandade reaktioner. Palestiniernas president Mahmud Abbas välkomnar förslaget. Israel gör detsamma men förblir skeptiskt till slutstatusförhandlingar redan nu. Arabstaterna är försiktigt positiva, medan Hamas helt avfärdar idén.

TT

Mer läsning

Annons