Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair ökar trycket på Iran

Annons

Storbritannien ökar trycket på Iran för att få sina 15 fångade militärer frigivna. London kapar sina diplomatiska kontakter med Teheran och har presenterat GPS-data som ska visa att britterna fångades på irakiskt vatten.

Iran fortsätter hårdnackat hävda att de 15 flottisterna och marinkårssoldaterna befann sig på iranskt vatten när de fångades i Persiska viken i fredags. Iran visade dock på onsdagen ett litet tecken på försonlighet med sitt löfte att "inom en dag eller två" frige den enda kvinnan bland militärerna, som sägs ha förts till Teheran.

I flera dagar försökte Downing Street utverka militärernas frigivning med tyst diplomati. När den metoden visade sig resultatlös slog Storbritannien om till en mer offensiv taktik:

Militären offentliggjorde på onsdagen sina GPS-uppgifter som sades visa att militärerna var 1,7 sjömil från Iraks havsgräns när de fångades. Samtidigt meddelade utrikesminister Margaret Beckett att Storbritannien kapar samtliga diplomatiska förbindelser med Iran, förutom vad gäller fångfrågan.

Premiärminister Tony Blair själv sade att det var dags att öka pressen på Iran "för att se till att den iranska regimen inser hur totalt isolerad den är i denna fråga". Han tillade att tillfångatagandet av militärerna var "oacceptabelt, fel och olagligt".

Brittisk militär anklagar Iran för att ha ändrat sina uppgifter om var gripandet skedde, efter att först ha angivit en koordinatpunkt som ligger på irakiskt territorium. På onsdagen meddelade Irans ambassad i London att britterna fångades en halv kilometer in på iranskt vatten.

Vattnen utanför gränsvattendraget Shatt al-Arab har länge varit omstridda mellan Iran och Irak

Iran har inte låtit brittiska diplomater träffa militärerna men försäkrar att de är vid god hälsa. I sitt uttalande underströk Irans Londonambassad att krisen kan lösas "genom kontakter och nära samarbete" mellan de båda ländernas regeringar.

USA har hållit låg profil i frågan, sannolikt skulle amerikansk inblandning bara göra krisen ännu mer inflammerad. USA är i luven på Iran på grund av mullaregimens kärntekniska program och påstådda stöd till shiamiliser i Irak.

USA:s konflikt med Iran uppstod vid revolutionen 1979, men Storbritanniens går ännu äldre tillbaka i historien. Under 1800-talet och 1900-talets början styrde och ställde det brittiska imperiet i Iran, och en viss misstänksamhet mot Storbritannien lever kvar än i dag.

TT

Mer läsning

Annons