Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair binder Brown vid EU-fördrag

Annons

Den brittiska premiärministern tänker bakbinda sin efterträdares händer genom att underteckna en omskriven version av det omstridda EU-fördraget och godta åtgärder som flyttar över makt från London till Bryssel.

Undertecknandet av EU-grundlagen blir en av Tony Blairs sista åtgärder som premiärminister. Att närma Storbritannien till Frankrike och Tyskland är något som han önskat ända sedan sitt makttillträde 1997, skriver Sunday Telegraphs politiska redaktör Patrick Hennessy och hänvisar till en hög statstjänsteman.

Om den väntade efterträdaren Gordon Brown försöker göra sig av med hela eller delar av detta arv hamnar han i en tidsödande förhandling som kommer att dominera hans tid som premiärminister.

Statstjänstemannen menar att det är tänkt att bli en del av Blairs arv och att "han beter sig som en enskild och inte som en regeringsledare".

Blair väntas vara mycket aktiv den sista tiden som premiärminister: hålla en lång rad tal, sammanträffa med Labourmedlemmar och vanliga väljare.

Extra oroande för regeringskansliet är han vill delta på de två stora toppmötena i juni: med G8 och Europarådet. På det senare väntas den tyska förbundskanslern Angela Merkel lägga fram förslag som stärker Bryssels makt, förslag som inte kräver folkomröstningar. Bland annat skulle EU-domare få mer inflytande över brittisk brottslagstiftning och den maximala 48-timmars arbetsveckan kan komma att gälla fler människor.

Det ursprungliga förslaget till EU-grundlag röstades ner i folkomröstningar i Frankrike och Tyskland för två år sedan, trots att det undertecknats av medlemsstaterna.

TT

Mer läsning

Annons