Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågult, grönt och rött

Annons

För andra gången var nationaldagen röd.

Gårdagens firande inleddes i Stadsparken där dans- och musikskolans elever spelade under hela eftermiddagen. Vid 17-tiden tågade sedan fanbärare, frivilligorganisationer och alldeles vanliga människor mot gruvan, till tonerna av nationaldagsorkesterns marschmusik.

Det var ganska fullt på planen framför Gruvmuseet. Hur många var det? Tja, de är svårräknade nationaldagsfirarna. Runt 600... kanske uppåt tusen människor.

Fotografen muttrade om att någon riktigt folklig nationalism inte uppstår förrän på fredag då de börjar kicka boll i Tyskland.

Helt riktigt är det att ingen vrålade av glädje eller besvikelse på grusplanen framför museet. Det var mer stillsamt, högtidligt, fin-svenskt.

Solen sken, varm och gul. Himlen var blå. Nationaldagskören som var hopplockad för dagen sjöng om en vänligt grönskas rika dräkt, om liljor och akveleja som växer i hagen, om hur vackert Dalarnas är om sommaren sköna... Äktsvensk naturlyrik alltså. Även nationalsången handlar ju mest om sol och ängder gröna.

Dräktklädda fiolflickor blandades med pojkar i blågula tröjor som det stod Larsson och Zlatan på. En rödvit Beckham fanns det också, för mångfalden skull, han satt och ritade i gruset med skaftet till sin blågula flagga.

Karin Switz som är chef för Musik i Dalarna talade om hur musiken är ett sätt att nå över gränser, att förstå varandra utan att kunna samma språk.

Korpen, Liljansskolan, några hembygdsföreningar och privatpersoner fick svenska flaggor.

Och många nya svenska medborgare var det alltså. 88 människor från 26 olika länder hade bosatt sig i Falu kommun under 2005. Välkomna!

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons