Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågult firande vid gruvan

Annons

Förra året vid gruvan var pampigt. Med spelmanslag och över 150 deltagare i tåget från Stora torget. I år var det ett tyst tåg med ett 40-tal deltagare från försvarets frivilligorganisationerna och Falu Squaredansare ledda av drillflickorna från Borlänge musikskola.

Hans Alfons ledde firande. Han tror att orsaken till den dåliga anslutningen var ett för vackert väder med 26 grader i luften.

Firandet inleddes av Håkan Johansson på näverlur. Då hade ett par hundra personer samlats. 50 nya svenskar var också inbjudna att delta. De välkomnades av kommunfullmäktiges ordförande Mikael Rosén.

Av de nya medborgarna i Falun kommer tio från Bosnien-Herzegovina och sju från Irak.

Från Turkiet, Iran, och Jugoslavien kommer fyra från vardera landet. Från Libanon tre och från Tunisien, Norge, Finland två samt Uganda, Thailand, Storbritannien, Ukraina, USA, Malaysia, Vietnam, Colombia, Polen, Kroatie , Somalia och Kina en. Kjell Anderstedt höll högtidstalet innan det var utdelning av svenska flaggor och en fana.

Fanan som skänkts av Scania mottogs av Pia Larshans-Bodare för Coppertown Harmonys räkning. Sundborns hembygdsförenings flagga hämtades av Eva Fröbom och Tore Johansson och Brita Lindahl, Ryggen och Carina Danielsson, Linghed hämtade sina.

Nationaldagen har firats sedan 1983. Tidigare var benämningen Svenska flaggans dag.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons