Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul fest i Sydney

Annons

Rickardsson vann övertygande sitt första heat och kom tvåa i det andra. Men när han därefter mötte Andreas Jonsson, Mikael Karlsson och Lukas Dryml i sitt tredje, vände lyckan och Rickardsson kom sist.

I sin sista chans att komma till semifinal stängdes han effektivt ut från innerbanan, kom näst sist och fick lämna tävlingen.

Svenskhoppen stod därmed till Rospiggarnas Andreas Jonsson och Valsarnas Mikael Karlsson, kvalificerade till varsin semifinal. Andreas Jonssons semifinal inleddes med en tjuvstart från hemmahoppet Ryan Sullivan, som efter viss argumentation med tävlingsledningen besviken fick lämna banan. Jonsson slutade på tredje plats och var därmed ute ur tävlingen.

För Mikael Karlsson, som i sitt tredje heat hade gjort en imponerande uppåkning från sista till första plats, innebar semifinalen ett tråkigt slut på säsongen. Han låg bakom tjecken Lukas Dryml när denne tappade fästet och oundvikligen kolliderade med svensken. Karlsson fick lämna olympiastadion i ambulans, med en förmodad hjärnskakning.

Han kom trots allt på femte plats i sammandraget; en placering som han delar med lördagens GP-vinnare, amerikanen Greg Hancock, som också är lagkapten för Rospiggarna och numera bosatt i Sverige.

Den amerikanska nationalsången följdes av den svenska, då regerande världsmästaren Tony

Rickardsson åter utsågs till världens bästa speedwayförare. Ett faktum, som dock var klart redan innan GP-avslutningen i Sydney, och som kan ha påverkat hans motivation negativt inför tävlingen.

- Det kändes helt okej, men jag var kanske inte riktigt lika laddad som annars, säger Tony Rickardsson till tidningen dagen efter. Han och hans team firade världsmästartiteln i Sydney hela natten, och hittade inte till "svenskpuben" Mountbatten förrän den var stängd och alla supportrar gått hem.

Nu väntar ett par veckors semester i Australien, tillsammans med familjen för den femfaldige världsmästaren, innan det bär av hem till Avesta.

Resultat, Speedway Grand Prix Sydney 26 oktober:

1. Greg Hancock, USA

2. Scott Nicholls, Storbritannien

3. Jason Crump, Australien

4. Rune Holta, Norge

5. Mikael Karlsson, Sverige

6. Andreas Jonsson, Sverige

Mer läsning

Annons