Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjursås IK söker sig till högre höjder

Annons

Bjursås idrottsklubb söker sig upp på högre höjder för att träna skidåkning.

Spårlyftet på 160 meter ger säkrare snö och vackrare vyer.

17 markägare har gett klartecken, liksom byggnadsnämnden.

3,2 kilometer blir det nya spåret som invigs nästa vinter. Kommunen står som ägare, men Bjursås IK:s frivilliga har lagt ner en hel del arbete. De har redan huggit en spårgata och förberett väg och parkeringsplats.

Det gamla spåret i Västanberg hade tjänat ut. Det ligger på en av socknens lägsta punkter, cirka 175 meter över havet. Det gick väl an på 50-60-talen då det var riktiga vintrar, men nu krävs högre höjder för säkrare snö. Dessutom ligger det nuvarande spåret klämt mellan olika bostadsområden som är tänkta att expandera.

- När det gamla spåret ändå måste repareras tyckte vi att det var läge att flytta, säger Leif Persson, ordförande i Bjursås IK.

Det nya spåret dras i Övre Larssveden, ovanför ridhuset. Där hamnar man 355 meter över havet.

Diskussionerna med 17 markägare har tagit över ett år, men nu verkar det mesta vara klart. I torsdags sade byggnadsnämnden dessutom ja till en parkering med plats för 30 bilar.

- Med det nya spåret hamnar vi nästan lika högt som snösäkra Sörskog. Vi får dessutom strålande utsikter och tangerar Bjursåsbacken. Vuxna som skjutsar sina barn kan ta liften upp och åka en tur, säger Leif Persson.

Blir det mycket snö kan klubben köra upp ett spår med skoter redan i vinter, men belysningen kommer inte upp förrän nästa vinter.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons