Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björsjödegarna gav bra brö´

Annons

Nåja, i bagarstugan var det varmt och gott.

I dubbel bemärkelse.

Värmen var mysig och brödet var gott.

- Eget recept, anförtrodde oss Anette och Gunn-Britt Gunnarsson. Själva grundreceptet är det inga hemligheter med, men vi har känt oss för en smula vad det gäller mängderna, så det har blivit litet av ett egen recept.

Ett grundrecept för tunt knäckebröd, bakat på gehör alltså.

- Folk är som galna efter det här brödet. När vi arrangerade julmarknad bakade vi i tre dagar och det förslog ändå inte, berättar byalagets ordförande Göran Gunnarsson innan han tar oss med på en snabbguidning och visar utbyggnaden av bagarstugan.

Det ska bli samlinglokal och jagvetintevad.

Det är energiskt folk i Björsjö och det är ingen tillfällighet att det står en träskulptur uppe i bystugan som tecken på att Björsjögänget är utsett till Årets Byalag i Smedjebackens kommun. Bra val.

Det var flera Gunnarsson i elden vid Björsjös egen dag, men representanten för den fjärde generationen hade hunnit smita från bakbordet och upp till Öppet hus i skolan.

- Vi måste ju göra reklam för vår fina byskola, menar Göran.

- Det gör vi genom att ha Öppet hus där uppe.

Han sticker inte för en sekund under stol med att närmare himlen än Björsjö är det svårt att komma.

När vi gjort en sväng in på loppmarknaden och på serveringen där nyblivne björsjöbon David Ask (Boksnoken) stöter vi ihop igen. Han avnjuter en stilla fika efter all brödförsäljning.

Han förefaller inte att för en sekund gräma sig över att ha en tjugominutersresa in till Mc Donalds och/eller Systembolaget.

Att bo i Björsjö slår det mesta.

Det är det dessa två dagar handlar om.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons