Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björntätast i länet?

Annons

Det är en ansökan som LRF skickat till Naturvårdsverket för att få bort de björnar som visar oskygghet för människor och stör husdjur och näringsverksamhet.

Länsstyrelsen är i grunden positiv till LRF:s begäran om en riktad skyddsjakt.

Men först vill de att de avförings-prov från björnar som tagits i Enviken under våren ska undersökas. De proverna ska sedan jämföras med resulatet från prover som togs i höstas runt Prästbodarna.

Där visade DNA-analysen att det var elva olika björnar som lämnat sin spillning inom en mils radie runt fäboden som ligger i närheten av Dådran. I norra delarna av provtagningsområdet ligger Bingsjö i Rättviks kommun och i söder går området ned mot Marnäs och Balungsstrand.

Det är i de södra trakterna som björnarna varit ovanligt närgångna de senaste veckorna där minst sju olika björnar härjat runt.

Om spillningsanalyserna visar att det är samma björnar som terroriserat folket i Enviksbyarna anser länsstyrelsen att en riktad skyddsjakt kan tillstyrkas vid de åtelplatser som finns runt Prästbodarna. Björnhona med ungar ska vara fredade.

Och även om man inte hinner analysera vårens spillning inom rimligt tid tillstyrker länsstyrelsen i alla fall en riktad skyddsjakt runt fäboden.

Provresultatet med elva olika björnar förvånar länsstyrelsens tjänstemän. Endera finns det 250 björnar i Östra Dalarna eller också har björnarna lockats till trakten genom den åtling som under flera år skett i anslutning till Prästbodarna.

250 björnar är en mycket hög siffra eftersom inte Orsa, Älvdalen eller Malungs kommuner ingår i området.

Eftersom det finns skilda uppgifter om åtlingens effekter vill länsstyrelsen att Viltskadecenter ska få uppdraget att utreda den frågan.

Det länsstyrelsen vill ha ett svar på är om björnar som vant sig vi åtelmat är mer benägna att uppsöka bebyggelse och söka mat i soptunnor.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons