Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnmissnöje växer

Annons

Ingvar Norberg, 61, har jagat sedan barnsben. Aldrig någonsin har han upplevt en värre björnvår än årets.

- På påskdagen var björnhonan med två ungar endast 24 meter från mina tre barnbarn - fem, fem respektive tre år gamla. Jag mätte upp avståndet efteråt. Björnhonan svängde med huvudet och uppträdde hotfullt. Jag vill inte tänka på vad som hade kunnat hända om barnbarnen närmat sig björnungarna, säger han.

Vid stormötet i byn för en knapp vecka sedan hävdade länsstyrelsen att honan troligtvis stötts bort från bygden av den hundpatrull som polisen beordrade ut.

- Men i tisdags var hon här igen med ungarna. Bara under den här veckan har tre björnar setts vid byn, säger Ingvar.

Missnöjet växer bland byborna.

- En sak ska myndigheterna ha klart för sig. Jag tänker försvara mina barnbarn om jag tvingas till det. Det är inte bara jag som tänker så. I byn finns föräldrar, mor- och farföräldrar, häst- och fårägare som är mycket oroade, säger han.

Byborna själva önskar en riktad skyddsjakt, alternativt en björnjakt på våren. Byborna menar att den ordinarie jakten inte fungerar. Orsaken till det är att björnarna, lagom till jaktsäsongen i augusti, drar sig från Finnmarken på grund av brist på blåbär.

- Vi har dåliga blåbärsmarker häromkring, därför ger de sig av härifrån. Vid en vårjakt skulle vi ha möjlighet att skjuta bort de oskygga djuren. Det är inte bara den aktuella björnhonan med två ungar som det här handlar om. Vid byn har vi i vår sett ytterligare en hona med en enda unge, en stor hanne och en mindre hanne. Längre mot Dådran går ytterligare en hane. Totalt alltså fem vuxna björnar och tre ungar inom ett litet område, säger Ingvar Norberg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons