Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnjägare kan förlora sina vapen

Annons

Konsekvenserna av skotten mot björnen Untorparn kan bli ödesdigra för de fem inblandade. Alla är inbitna jägare, som har jagat i hela sina vuxna liv. Nu riskerar de att förlora sina vapen för fem år framåt.

- Vinner de fällande domarna laga kraft, så är sannolikheten stor att deras vapenlicenser återkallas och vapnen blir beslagtagna.

Det konstaterar polisinspektör Peter Thorsell som är handläggare av vapenfrågor hos länspolismästaren.

De båda fällda Orsajägarna har byggt upp en verksamhet kring upplevelseturism, där jakt ingår som en stor del, och förlorar de rätten att jaga inverkar det självklart menligt på verksamheten.

De tre gästjägarna från Gästrikland och Norduppland, som också deltog i jakten på Untorparn, har alla jakt som det stora fritidsintresset.

En av dem som fälldes av tingsrätten för grovt jakthäleri tror aldrig att det kan gå så långt som till fällande dom och förlust av vapnen.

- Det var rätt tid, rätt skytt, och rätt mark. Allt var rätt, säger han till Gefle Dagblad, så jag är inte oroad. Men tilltron till rättvisan är naggad i kanten, även om vi får upprättelse i hovrätten, alla kommer att överklaga tingsrättens dom.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons