Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnfilmarna friade

Annons

Ronny Backäng och Stefan Qvint riggade upp en kameralins vid björnidet och på så vis kunde de ligga en bit därifrån och filma björnhonan och ungarna.

Det här skedde i huvudsak i mars 2003. Ronny Backäng hade hört talas om att en hund skrämt upp björnen ur idet och sedan han hittat idet och upptäckt att det var öppet kontaktade han kompisen och filmaren Stefan Qvint.

Ronny Backäng var i kontakt med Lena Berg på länsstyrelsen och hon trodde inte att det behövdes något tillstånd för att filma vid idet. Men hon poängterade att de inte fick störa björnarna.

Backäng och Qvint hade inte för avsikt att störa björnarna. Deras avsikt var att filma en vild björnhona som var just ostörd.

Senare uppmanades Backäng och Qvint att söka tillstånd. Det gjorde de också men vid det laget hade de redan filmat en hel del så då Länsstyrelsen sade nej till deras ansökan hade de redan spelat in en film.

Ingenting på filmen visar att björnhonan skulle vara störd av filmningen och de experter som åklagaren Katarina Lindström hörde kunde heller inte säga att björnarna var direkt störda.

Tingsrätten fastslår att Stefan Qvint och Ronny Backäng har lång erfarenhet och goda kunskaper om björnar och deras beteende. De två har dessutom gjort ett mycket trovärdigt intryck. Tingsrätten ifrågasätter inte deras uppgifter och åklagaren har som sagt inte kunnat visa att björnarna varit störda eller påverkats av aktiviteterna vid idet.

När åklagaren Katarina Lindström fick beskedet om den friande domen kunde hon inte säga om hon ska överklaga, men hon förklarade att hon känt på sig att det skulle bli så här. Den friande domen kom inte som någon överraskning för henne.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons