Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Björnen var så nära"

Annons

Det var inte första gången Jenny Nyström, 15 år från Bingsjö såg en björn.

För bara två månader sedan var Jenny på väg från Svärdsjö till Bingsjö i bil och såg en stor, enorm björnhane vid vägen vid Lamborn, ungefär sex kilometer från Bingsjö.

- Han var jättestor men vände i diket och sprang in i skogen igen när han såg bilen, berättar Jenny.

- Jag ser björn varje år men den här gången var det så överraskande och så nära. Björnhonan var högst 20 meter från oss. Det var tur att vi skrittade och att vi inte kom mellan honan och de två ungarna. Vi vände direkt och red hem till byn.

Ellinor och Jenny red på en stig bakom Bingsjöberget, inte långt från byn.

- Vi skojade om att kanske vi möter en björn. I nästa stund stod björnhonan där med sina ungar. Honan var inte så stor och hon blev också överraskad.

- Samma dag såg min pappa två fjolårs björnungar i närheten av Bingsjö.

- Jag har blivit väldigt försiktig och rider helst inne i byn. Jag vågar inget annat och det är tråkigt. Människor pratar inte om annat än björnar i Bingsjö. Det skulle vara skönt om det gick att skrämma bort björnar så de inte kommer så nära byn. Det känns obehagligt när de är där det också finns både får och hästar.

- På sommaren brukar vi bada i Iljantjärn, men dit går vi inte ensamma. Det gäller att prata högt, vifta med händer och armar när man är ute i skogen. Då är risken mindre att möta en björn, säger Jenny en alla de som lever med björnar i Bingsjö.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons