Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnbjässe ställs ut

Annons

Det var i augusti som en lastbil körde på och skadade en björn på riksväg 80, ungefär vid infarten mot Lövåsen. En grupp jägare tillkallades och spårade med hundar.

- Vi hittade legor och kunde se att hon släpade med ena bakbenet, berättar Bert Eriksson.

Hundarna hann upp det skadade djuret i ett tätbevuxet område nära Guldsmedsbodarna.

- Vi var två jägare som gick fram. Den som har bäst läge skjuter, den andra hjälper till.

Från ett avstånd av 30 meter sköt Bert Eriksson björnen i bogen så att den föll omkull, och den andre jägaren sprang sedan fram och sköt björnen i huvudet.

- Det var inte jakt utan avlivning. Man ska ha respekt och veta vad man gör. En skadad björn kan gå till anfall och den är fruktansvärt snabb i accelerationen.

Naturvårdsverket kopplades in eftersom det var statens vilt och Naturhistoriska riksmuseet begärde att få skelettet till forskning.

Historien hade kanske slutat där om inte Sören Gustavsson arbetat för att få skinnet till kommunen. Strax före nyår kom ett gynnsamt besked.

- Björnen ska användas för information och utbildning. Det spelar ingen roll i vilken kommun den sköts, vi ser till djuret som individ och syftet med förvärvet, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Arbetet med att stoppa upp björnen gick till Willy Bäck och Göran Karlsson.

- Det var mycket jobb, 14 dagars arbete räcker inte. Hon höll på att byta till vinterdräkt så pälsen släppte något otroligt. Men vi lyckades lappa och laga, säger Willy Bäck.

Björnen står på bakbenen vilket Sören Gustavsson tycker är en särskild finess:

- Om du möter en björn i skogen ställer den sig på bakbenen och undrar vad du är för något. Oftast springer den sin väg.

Hans önskan är att björnen ska lånas ut till folk i trakterna och användas för att informera skolbarn. Men man får inte klappa den uppstoppade björnen.

- Andra björnar har plockats på hår. Vissa använder det till att binda flugor med, säger han.

Den 16 maj invigs björnen på rådhuset. Kostnaden för uppstoppningen, runt 20 000 kronor, har kommunen och en bank stått för.

- 20 000 är väl ett bra pris. En tanke är att den ska stå på vårt nya medborgarinformationskontor så att barn och ungdomar kan få titta på den, säger kommunalrådet Gun Drugge (c).

Hon säger att frågan om björnens placering inte riktigt har diskuterats ännu. Men åsikter finns redan i ett annat politiskt läger.

- Det känns löjligt att ställa den i stan. Om den ska placeras permanent någonstans så borde den stå i Långshyttan, säger Anki Rooslien som företräder Långshyttans socialdemokratiska förening.

Att björnen sköts utanför Långshyttan av en jägare från Långshyttan tycker hon är starka argument för att björnen ska visas där.

- Här har vi björntrakter och ett starkt jaktintresse och det skulle säkert locka turister. Om den kan få stå på Bengtsgården inte långt från Indianmuseet, då blir det ett helt koncept, säger Anki Rooslien.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons