Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar på marknaden

Annons

Kvällen innan fjolårets marknad härjade björnen "Bamse" bland soporna i Lumsheden. I år var han en publikattraktion. Uppstoppad förevisades han i en glasbur inne i bygdegården.

Det är nu femtonde året som det är marknad i Lumsheden, drygt två mil öster om Svärdsjö vid Gästrikegränsen. Trots värmen var det ett 80-tal knallar och 8 000 - 10 000 besökare,

- Det går så bra att vi nog hållet på minst 15 år till säger Morgan Gyllström, en av marknadsarbetarna i byn med 200 invånare. De flesta ställer upp som funktionärer. Det behövs för att klara av allt runt omkring.

Vinsten brukar bli 40- 50 000 kronor . Den används för att hålla igång den kooperativa ICA-butiken som byborna driver.

En marknadsnyhet var en utställning av veteranbilar och mopeder. Bilar från 1927 och framåt.

Och sedan var det byns skjutna björnar som visades i bygdegården. Problembjörnen Bamse bakom glas. Född i Edsbyn. Redan där lärde han sig av sin mamma och bror hur man kan finna mat i soptunnorna. Mamman och brodern sköts. Bamse emigrerade till Lumsheden.

I fjol tog man itu med problembjörnen. Två sköts och i år har jaktlaget också del i en björn. Den sköts första dagen några kilometer in på andra sidan av länsgränsen. Men det var Lumshedsjägarna och två andra jaktlag som samsades om jakten också.

-Det visar hur bra det är med riktad jakt, säger Fredrik Jackson som var med både i fjol och i år. Fast i går var han hemma och hjälpte till med marknaden.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons