Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar härjar i Sörsjön

Annons

- Förmodligen har alla sju fåren blivit offer för björnarna. Tre björnar har kunnat spåras i närheten av betesmarkerna vid Löv-åssätern, fortsätter hon.

I våras blev familjen av med 16 får sedan ett par björnar härjat i fårhagen strax utanför deras bostadshus. Vid något tillfälle såg man en björn inne i fårhagen då den jagade fåren.

Jägare försökte då att skrämma bort björnen och sköt också en björn. Men det fanns flera björnar i området och enligt uppgift hade den skjutna björnen inget fårkött i maginnehållet.

I början av juli flyttade familjen Tidstrand sina får, cirka 180 djur, till fäbodbete vid Lövåssätern som ligger omkring en mil väster om Sörsjön. Men redan efter ett par veckor var det klippt.

- Björnen kom och tog ett får trots att dottern Sanna fanns på plats och vallade fåren. Hon blev närmast panikslagen då björnen började jaga fåren framför henne. Hon flydde springande, snubblande och livrädd från skogen till en husvagn som vi har uppställd, berättar Lotta Tid-strand.

I förra veckan slog björnen till igen. Staketet till fårens nattfålla hade björnen rivit omkull, fåren var spridda och flera av dem var svårt sargade. Fyra av fåren var döda eller så svårt skadade att de måste avlivas. Ytterligare två får saknas.

Hundförare som kallades till platsen för att jaga iväg björnen kunde konstatera att det sannolikt fanns i vart fall tre björnar i närområdet där fåren vistas.

- Då beslutade vi att ta hem fåren tills vi fått upp ett viltstängsel som kan hålla björnarna borta från fåren, säger Lotta Tidstrand.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons