Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn valde rätt väg

Annons

- Jag har alltid känt att det var rätt väg. Någon anledning att ångra mitt val av yrke har jag aldrig haft, understryker Björn Nordlund då han summerar drygt 30 år som präst i Svenska kyrkan. Björn prästvigdes 1970.

Vad 60-årsdagen beträffar så är Björn Nordlund bortrest hela denna vecka. Högtidsdagen tänker han fira tillsammans med familjen.

Det är i Västerås som Björn är född och uppväxt. Efter en tid i Hjo flyttade familjen så till Hedemora där pappan, som varit stadsläkare i Hjo, öppnade egen läkarmottagning.

Om det egna yrkesvalet, att det var präst och inget annat han skulle bli, berättar Björn Nordlund att det strängt taget var klart från hösten 1960.

- Jag är född och uppvuxen i en baptistisk släkt, både på fars och mors sida. Då jag inte var döpt som barn var exempelvis konfirmation inte aktuell för min del. Svenska kyrkan och Stiftsgården i Rättvik kom jag i kontakt med hösten 1960, säger Björn som döptes allahelgona helgen detta år.

- Det var vändpunkten, understryker Björn Nordlund som tidigare mest funderat över något yrke med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning. Präst var inget han tidigare ens reflekterat över.

Efter studentexamen 1963 blev det nu teologiska studier i Uppsala. Det var vid denna tid han också träffade sin blivande hustru, Barbro Hietala från Hedemora. Till Borlänge flyttade makarna 1970, kort efter Björns prästvigning.

I Borlänge tjänstgjorde Björn Nordlund sedan fram till 1 april 1972. Under nu snart 31 år har Björn främst haft ansvar för församlingsarbetet i Torsång.

Dottern Sara som var utvecklingsstörd, mongoloid och hade ett medfött hjärtfel dog tidigt. Ett älskat barn som fick båda makarna Nordlund att engagera sig starkt för utvecklinsstörda barn och ungdomar.

Mamma Barbro i såväl politiska sammanhang som familjerådgivare och andra uppdrag åt FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. Pappa Björn bland annat som konfirmandpräst för utvecklingsstörda ungdomar.

För sju och ett halvt år sedan flyttade makarna Nordlund. Men inte utanför Torsång. Flyttlasset gick från ett hus med anor och atmosfär, den gamla prästgården till ett annat trivsamt hus, Klockargården.

- Vi har trivts med bygden. Borlänge och Torsång har varit en bra bas för hela familjen, summerar Björn Nordlund inför högtidsdagen. En högtidsdag som främst blir en familjeangelägenhet.

- Familjen, det är 15 personer, konstaterar Björn Nordlund och berättar att barnen David och Sofia med familj bor i Torsång, Jakob i Kristinehamn. Ett barnbarn fanns då Björn Nordlund 1993 firade sin 50-årsdag. Barnbarnen är numera sju till antalet.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons