Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn skrämde kor

Annons

På onsdagen inträffade en händelse som gör att det misstänks att det återigen finns en björn i området. Ett drygt tiotal kor som ägs av Nils-Ivar Göthberg drevs på flykt och de hamnade inne bland bostadfastigheterna på Orrmyrheden i Malung. De var rejält skrämda och deras beteende de visade som var helt onaturligt.

- Jag misstänker att det kan vara en björn som har skrämt dem. Det borde vara det mest troliga eftersom man vet att det i området finns minst tre björnar säger Nils-Ivar Göthberg som är bekymrad över det inträffade.

Eftersöksjägare kallades också till platsen men de kunde inte med säkerhet konstatera vad korna hade blivit skrämda av.

- Men vi misstänker att det kan röra sig om en björn. Men det finns också rapporter om att en varg befunnit sig norr om det här området för några veckor sedan säger eftersöksjägaren Jan-Anders Thorud från Malung.

Men eftersom det rapporterats om att björn varit synlig i just trakterna kring Arvselens fäbodar är det ändock mest troligt att det är en björn som har oroat korna och drivit dem på flykten.

Vid flera tillfällen under våren har björnar varit synliga i de här områdena och vid ett par tillfällen har björn också varit synlig alldeles in på gårdarna.

- Det är viktigt att vi kan få besked omgående om rovdjur angriper boskap. Vi uppmanar att man ringer polisen så att vi så fort som möjligt kan undsätta de drabbade säger eftersöksjägaren Jan-Anders Thorud.

- I det här fallet skedde det direkt sen det inträffat och då har vi också större chans att se om det är björn eller något annat rovdjur som har varfit framme säger Thorud som misstänker att det de kan vara någon av de björnar man tidigare sett i de här trakterna.

Med största säkerhet vet man att det finns minst tre björnar inom ett ganska begränsat område kring Arvselens fäbodar. Det handlar om två ungbjörnar en ljusare och en mörkare samt en större björn.

De som har boskap i området och får bävar nu för att man skall få uppleva samma problem som förra sommaren då ett tjugotal får revs till dödas av en blodtörstig björn. Men den här gången är man bättre förberedda och kommer att ta hjälp av den eftersöksgrupp som finns i Malung så fort något misstänkt dyker upp för att man ska ha möjlighet att i första hand driva iväg björn som dyker upp.

Det kan i sammanhanget nämnas att hittills i år har ingen tamboskap rivits av björn i det här området men oron är stor för att det skall bli som förra sommaren.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons