Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn länsade bikupor

Annons

Det var vid 22.00-tiden på onsdagskvällen som folk i trakten först blev varse vad som var på gång. Hemma hos Danielssons syster Christina började hunden Molly, som var ute vid altanen, skälla intensivt.

- Jag trodde hon vädrade rådjur men när jag skulle ta in henne fick jag se en stor björn ute på gräsmattan. Jag skrek rakt ut och trodde inte att det var sant. Det var som en chock, berättar hon lågmält på morgonen efter den för henne och flera andra så oförglömliga natten.

Björnen verkade störd av skriet. Den stirrade frågande på Christina och lommade iväg. Han blev förmodligen lika överraskad vid mötet.

- Jag ringde direkt till min brorsa för att varna honom, fortsätter hon.

Bengt har nämligen fem granna travhästar och ett par av dem var på frigång ute i hagen i den fina försommarnatten. Christina kontaktade även flera andra grannar i den närmaste omgivningen och varnade dem för att gå ut.

Senare anlände björnen till broderns gård där den med bestämda steg gick direkt till bikup-orna utan att visa intresse för hästarna.

- Jag satte mig i bilen och slog på strålkastarna mot kuporna. Då fick jag se hur björnen stod på bakbenen och höll på, berättar Bengt Danielsson.

Björnen bankade sönder den ena kupan efter den andra med sina kraftiga ramar. Sedan började den mumsa av honungen som ju är klassiskt björngodis. Han verkade inte det minsta störd av de många bina som ilsket svärm-ade kring nosen.

I det läget gjorde Danielsson ett försök att skrämma bort björnen genom att avlossa några gevärsskott i luften. Då gick den undan men var strax tillbaka igen.

Danielsson, som behövde goda råd, kontaktade då såväl Ludvikapolisen som en björnspårare.

- Om björnen hade attackerat hästarna hade jag fått skjuta i nödvärn men inte i det här fallet, konstaterar han.

Det hela slutade med att björnen stal två vaxkakor, som han inte hunnit tömma, och återvände till skogs i riktning mot Finnbotrakten.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons