Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn har sett krigets fasor

Annons

Det var när Björn Eggeblad var FN-soldat i Libanon som han fick veta att FN-personal behövdes i Kuwait. Omedelbart efter kriget våren 1991.

Den största konvojen i FN:s historia, en mil lång, gav sig i väg från södra Libanon de 175 milen genom Israel, över Golan, genom Jordanien och Saudiarabien. Syrien nekade konvojen tillstånd att resa igenom.

I Kuwait installerades Eggeblad och hans kollegor i de stora civila lagerbyggnader som fungerade som läger. Där fanns spår av den irakiska ockupationsstyrkan som hade begått tortyr mot kuwaitier.

- Där fick vi uppleva hur Saddams armé opererar. Det låg fingerstumpar nedanför ett bord där kuwaitier, som hade någon form av jobb som hade med landets ordning att göra, hade torterats för att de skulle lämna upplysningar om sina kollegor. Poliser och andra tjänstemän dödades av irakierna, säger Eggeblad.

Kuwait var inte förstört. Bara vissa byggnader som hörde till den högsta ledningen hade skadats av krigföringen eller utsatts för ockupationsarméns åverkan. Däremot hade irakierna tänt på 870 olje- och naturgaskällor vars rök förmörkade solen och förvandlade natt till dag under flera veckor.

Efter att en bred allians av länder, under amerikansk ledning och med mandat av FN, hade kastat ut den irakiska armén ur Kuwait, upprättades en 15 mil lång och 1,5 mil bred demilitariserad zon längs gränsen mellan Kuwait och Irak. Där hade Björn Eggeblad transportuppdrag för ett underhållsförband.

Som chaufför hade han uppdrag in i den nu mycket uppmärksammade irakiska staden Umm Quasr. Den är mycket viktig för den har Iraks enda djuphavshamn mot Persiska viken och ligger fem mil från Iraks näst största stad Basra, som har två miljoner invånare.

På väg mot Umm Quasr åkte Eggeblads konvoj genom shiitiska byar, där befolkningen hade vänt artillerikanonerna mot sig själv, täckt över dem och skrivit skyltar där den begärde hjälp mot "Saddams blodiga män".

- Saddam hade litet stöd i den delen av landet. Det domineras av shiiter, medan Saddam Hussein är sunnimuslim. Jag skulle tro att de flesta män i byarna vi åkte igenom hade olika jobb som hade med hamnen i Umm Quasr att göra. De hade det svårt som en följd av kriget.

- Vi hade order på att köra sakta, med bara en meter mellan lastbilarna, eftersom barn som ville ha mat, hade körts ihjäl tidigare. När vi åkte igenom byarna kastade vi ut mat så långt ut från bilarna som möjligt. Vi hade order att skjuta varningsskott om irakierna stormade oss, men den ordern skulle vi inte ha åtlytt, säger Eggeblad.

Shiiterna reste sig senare mot Saddam Hussein, men fick ingen hjälp av de allierade. Därför tror Eggeblad att de i dag är mycket skeptiska mot västmakterna.

I en typisk shiitisk by med några hundra invånare finns en delvis belagd huvudgata och några tvärgator. Husen, i en våning, har en låg mur runt en innergård närmast gatan och ytterdörren vetter mot denna. Husen är byggda av betongsten och ofta kommer korrugerad plåt och uthamrade oljefat till användning som väggar. Det finns få fungerande bilar, men en hel del bilvrak. Kvinnor och barn kikade ut genom dörrar och fönster. Kvinnorna bär heltäckande kläder. Få män var kvar.

Eggeblad hade en stående order att inte gå utanför fast mark. I sanden fanns risk för många ryska minor, som irakierna inte själva hade någon kontroll över eftersom sanddynerna rörde sig och ibland tog med sig de utplacerade minorna, ibland inte. Operationerna utgick dessutom hela tiden från att byggnader och föremål som inte säkrats kunde vara försåtsminerade av irakierna.

I Umm Quasr har Irak sin enda flottbas för flottan som bestod av mindre patrullbåtar. Överallt finns monument över Saddam Hussein och flottan hade också en stor bataljmålning av ett ärorikt sjöslag som den hade deltagit i.

Eggeblad har i det här kriget kunnat följa hur amerikaner och britter redan första dagen förklarade hur Umm Quasr intagits, och sedan i stort sett dagligen hört hur staden "säkrats".

- Det tyder på att den inte alls är säkrad. Själva flottbasen och djuphavshamnen tror jag inte är särskilt svår att kontrollera. Civilbefolkningen bor en bit därifrån och i den bebyggelsen kanske det finns motståndsmän.

Det krig som rasar nu har stora skillander med Kuwaitkriget. Eggeblad pekar på att något FN-mandat inte finns, att det den gången aldrig var aktuellt att inta Bagdad och att inslagen av desinformation och psykologisk krigföring är mycket mer framträdande den här gången.

- Det ser inte bra ut för USA. I maj är det 40-47 grader i skuggan i Irak. Och om USA går in för en stor belägring av Bagdad, kommer de att förlora spelet om opinionen i takt med att lidandet för civilbefolkningen ökar. Arabvärlden kommer än tydligare att vända sig mot USA. Redan i dag bussas folk till Bagdad utifrån, för att försvara staden.


Fakta | Björn Eggeblad

Ålder: 41

Bor i: Danholn

Familj: Sambo och två barn

Gör: Datatekniker

FN-uppdrag: Libanon två gånger. Kuwait en gång.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons