Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn dödades av tåg

Annons

Kollisionen inträffade i höjd med naturminnet Lottbo kyrka i Säters kommun. Björnen dödades troligtvis direkt och kroppen drogs sedan med tåget i minst fem kilometer. Lokföraren anmälde händelsen och kunde också ange platsen för polisen. Tåget stannades inte utan fortsatte utan förseningar. Först på onsdagsförmiddagen började eftersöksjägare från Södra björnområdet sökandet efter björnen.

- En skadad björn är direkt livsfarlig för både hundar och människor. Därför görs inga eftersök i mörker, säger Pelle Strandberg, ledare för eftersöket.

På platsen där björnen påkördes hittade jägarna inte någon björnkropp. Däremot fanns både gamla och nya spår som tydde på att björnen befunnit sig intill järnvägen under en längre tid.

- Det är bara någon vecka sedan björnarna lämnade idet. Troligtvis har den varit på jakt efter mat, säger Pelle Strandberg.

Jägarna fick följa järnvägsbanken och fann spår efter björnkroppen. En privatperson hade också funnit björnrester vid en järnvägsövergång nära Ryggen i Falu kommun, nära fem kilometer från påkörsplatsen.

- Det var en mellanstor vuxen björn, men om det var en hane eller hona har inte gått att se.

Mindre rester av kroppen fanns också cirka två kilometer längre bort mot Falun.

För två år sedan tågdödades två björnungar på nästan samma plats. Även närmare Gävle har enligt uppgift björnar nyligen dödats av tåg. Det finns gott om björn i området, men Strandberg ser också en annan förklaring till varför björnen dödats.

- De nya persontågen är väldigt tysta i jämförelse med ett godståg. Björnen hann nog inte reagera innan det var för sent.

Björnar som dör utanför jaktsäsongen tillhör staten och den döda björnen har nu skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons