Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn betalar mest i skatt...

Annons

Per Olof Ejendal toppar förmögenhetsligan i tidningens granskning.

Hans förmögenhet uppgår till 72 miljoner kronor, men inkomsterna för 2004 stannade på blygsamma 681 200 kronor.

Som skattebetalare kommer Ejendal högt upp på listan, men har en bit kvar till förra årets etta, Gert Karnberger.

Karnberger, vd för Clas Ohlson, hade den högsta inkomsten före avdrag 2004, närmare 6,9 miljoner kronor.

Att vara musiker är långt ifrån något högavlönat yrke, men två undantag finns på listan, Grycksbobon Peter Carlsson och Vansbrorotade Björn Skifs.

Under 2004 kammade Vansbrosonen in över fyra miljoner kronor, och med en förmögenhet på 15,5 miljoner betalade han sex miljoner kronor i skatt. Därmed blir stockholmaren Björn Skifs listans meste skattebetalare.

- Jag var på Cirkus och jobbade under hösten 2004, det känns som ett bra år, säger Björn Skifs, som undviker att kommentera frågor om sin privatekonomi.

Hur känns det att betala sex miljoner kronor i skatt?

- Jag hoppas att jag betalar skäligt med skatt, det räknar jag med att jag gör.

Däremot har framgångarna för Marit Bergman eller för Anders Wendin som Moneybrother inte satt några stora avtryck hos Skatteverket.

På listan över länets sportkändisar är det i de flesta fall ganska modesta inkomster. Speedwaystjärnan Tony Rickardsson tjänade 230 000 kronor förra året.

- Jag tjänar nog ganska bra i bolagen, men jag tar ut den lön jag överlever på. Det finns nog andra i sporten som tjänar mycket mer men det beror på vad man tycker är viktigt i livet, säger Tony Rickardsson.

De högst betalda kvinnorna på listan återfinns inom offentlig sektor. De kvinnliga näringslivstopparna ligger i vissa fall betydligt lägre än de kvinnor som har höga poster inom offentlig sektor. Landshövding Ingrid Dahlberg har den näst högsta inkomsten bland kvinnorna på listan, efter hovsångerskan Hillevi Martinpelto.

Är du nöjd med din inkomst?

- Jag är mycket nöjd med min inkomst.

Är du värd din lön?

- Det kan inte jag bedöma. Det är upp till andra att ta ställning till det.

Hur ligger du till jämfört med andra landshövdingar?

- Alla landshövdingar har lika mycket betalt. Min inkomst är inte bara min landshövdingelön utan kommer från andra håll också, till exempel olika styrelseuppdrag. Huvuddelen av inkomsten är pension från Dramaten och SVT.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons