Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkens badvatten är inte bra

Annons

Hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson utesluter kommunens reningsverk då det ligger nedströms badplatsen och på grund av att det gått bra under hela sommaren. Företaget Logmax liksom campingen har synats men avförts som misstänkt bakteriekälla.

- Omkringboende säger att det finns många kanadagäss vid badplatsen. Jag delar misstanken om att det är gässen som är smittkälla, säger Charlotte Olsson som dock inte vill avråda någon från att ta ett dopp i Björken.

- Man kan inte bli sjuk av de mängder det handlar om. Tekniska kontoret ska sätta upp rep. Kanadagäss behöver stora gräsytor för att starta och landa. Rep och buskage kan fungera. Vid Skuthamn och Jägarnäs har vi planterat buskage och det har minskat bekymren.

- Att skjuta av kanadagäss är en annan lösning men efter första skottet är de ju borta. Länsstyrelsen brukar också hålla hårt i tillståndet så man brukar inte få skjuta förrän i september och då är ju badsäsongen över, säger Olsson.

Kommunen kommer att fortsätta att kontrollera tillståndet i Björken så länge badsäsongen fortsätter och publicerar kontinuerligt resultaten på hemsidan.

Vattenkvaliteten vid övriga badplatser har varit bra hela juli månad.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons