Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björk går med håven

Annons

- Klart är att hembygdsföreningarna är oerhört viktiga. Vi får överväga detta i det pågående budgetarbetet, säger kommunalrådet Johnny Jones.

I en skrivelse till länets samtliga kommuner uppmanar Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund - med ordförande och förre landshövdingen Gunnar Björk i spetsen - att bidra med kommunala pengar till de lokala hembygdsföreningarna.

Förbundet pekar på de betydande historievårdande insatser som föreningarna gör - utöver de ofta förekommande lokala festplatsevenemangen.

I länet varierar bidragen - från 75 000 till noll kronor. I Rättvik har bidraget till hembygdsföreningen uteblivit helt de senaste åren. Kulturnämndens sparkrav har gjort att det tidigare bidraget på som mest 50 000 kronor har uteblivit helt.

- Det är naturligtvis inte en bra situation. Klart är att vi måste försöka hitta medel för att kunna prioritera även kulturen. Till i år fick kulturnämnden 300 000 extra. Det är nämnden som fördelar pengarna. Jag har förståelse för om pengarna ändå tryter - de har löneökningar och även medborgarkontoret i Ore som ska betalas med dessa pengar, säger Johnny Jones.

Nästa vecka inleder kommunens finansutskott det första budgetmötet inför 2004.

- Hembygdsföreningarna gör ett mycket viktigt arbete för en kommun, inte minst för en kommun som Rättvik. I dagsläget kan jag inte ge något svar på om kommunstyrelsen kommer ge några direktiv till kulturnämnden i denna fråga. Men vi ska ta till oss detta i det pågående budgetarbetet, säger han.

Johnny Jones efterlyser även ett statligt ansvar för de lokala historiska värdena.

- Se bara på Matsgården i Östbjörka som ägs av statliga Nordiska Museet. Jag skulle vilja påstå att det näst intill står och förfaller. Om staten inte bryr sig är det bättre om de överlät gården till någon annan huvudman, säger Johnny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons