Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björboföretag går samman med finskt bredbandsbolag

Annons

- Verksamheten i Björbo blir kvar och får genom samgåendet ökade möjligheter att konkurrera internationellt och förutsättningar att expandera, även personellt, säger Björboföretagets vd Nils Masgård.

NoWire bildades för två år sedan och är en avknoppning från Åkerströms Björbo AB.

Företaget, som levererar trådlös teknik för dels olika typer av bredbandslösningar, dels produktdistribution för företags-, myndighets- och hemmanätverk, alltså kontorslösningar, omsätter ungefär 25 miljoner och sysselsätter tolv personer, varav elva i Björbo.

Radionet är något av finsk pionjär inom den trådlösa tekniken och är specialiserat på att utveckla, designa och sälja storskaliga trådlösa bredbandsnät för utomhusbruk. Företaget erbjuder höghastighetsnät för bredband till operatörer, internetleverantörer, telefonbolag, energibolag och systemintegratörer.

Det finländska bolaget har 20 anställda, god likviditet och en årlig omsättning motsvarande ungefär 30 miljoner svenska kronor.

Genom samgåendet skapas Nordens största företag för trådlösa bredbandslösningar.

- Sedan NoWire bildades har vi följt Radionet, som tillhört våra kunder, och noterat att vi haft en del gemensamma lösningar, samma inriktning och likartade ambitioner. Samtidigt har Radionets ledning uppvaktat våra ägare, riskkapitalbolaget Brainheart capital, för att komma in i Brainheartsfären och få tillgång till den kompetens som finns inom sfärens företag, berättar Nils Masgård.

De konkreta förhandlingarna har pågått under ett halvår och samgåendet innebär att Brainheart går in som minoritetsägare i Radionet, samtidigt som NoWire och Radionet breddar kompetensen och konkurrenskraften på såväl den nordiska som näraliggande marknader.

- Vi har utvärderat alla nordiska bolag i branschen innan vi bestämde oss för att gå vidare med Radionet. Marknaden i Sverige och i övriga Norden är just nu så expansiv att vi behövde växa snabbt. Radionet har stor erfarenhet av bredbandsnätlösningar för städer, vilket är mycket värdefullt för oss och våra partners när vi nu bygger ut vår verksamhet utöver de 150 landsbygdsnät vi hittills levererat, säger Masgård och tillägger att samgåendet ger betydligt högre leveranskapacitet på en snabbt växande marknad.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons