Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björbo snickeri investerar för miljön

Annons

Den nya målerilinjen är en drygt 40 meter lång anläggning. Lokalen har byggts ut i en ände för att skapa arbetsutrymme. I pengar rör det sig om en investering av fyra miljoner kronor.

- Måleribranschen har länge släpat efter vad gäller ny NC-teknik. Och vi anser att vi måste satsa om vi ska vara med i framtiden, säger produktionschefen Janne Erkers.

Företaget tillverkar främst badrumsinrednigar. De har ett eget varumärke men tillverkar också produkter åt andra.

Den nya anläggningen innehåller färgåtervinning. Man hoppas kunna återanvända en tredjedel av allt spill. Reningsverk finns och en viss beredskap för att kunna arbeta med vattenbaserad färg.

- Vi kan få en kund som kräver det. Nu använder vi syrabaserade färger som ger bättre kvalitet, förklarar Janne Erkers.

I princip kommer den nya anläggningen att arbeta dubbelt så fort som den gamla, åtminstone vad gäller smådetaljer.

- I dagsläget är det svårt att veta hur många man som kommer att krävas vid linjen, två eller max tre, berättar Janne Erkers.

Anläggningen fungerar så att de omålade snickerierna matas in från ena hållet i linjen. De sprutmålas med automatik och går sedan via bandet till torkkamrarna. Steg för steg ökas temperaturen. Sju minuter tar det att få delarna torra.

Under veckan provkör man färger tillsammans med den färgleverantör Björbo snickeri anlitar. Ett par, tre månader tar det säkert innan man känner anläggningen på alla vis.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons