Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björbo av anno 1654

Annons

Han ingår i bydokumentationsgruppen i Forsen-Handbacken-Ovanmejdan och när det kom fram att den första ordentliga karteringen av Västerdalarna fanns i lantmäteriets arkiv i Gävle, var gruppen inte sen att reagera.

Tillsammans med fotografen Alf-Göran Nisser åkte Malin och P-O Bergman i våras till Gävle för att fotografera av kartorna.

För Torbjörns del började då det stora pusslet. Eftersom det inte finns några koordinater på de gamla kartorna, har han haft ett rejält arbete att lista ut var1654 års kartuppgifter skulle placeras på dagens kartor.

- Den gamla karteringen är något primitiv, men den visar gårdarnas läge och var åkrar och ängar fanns, berättar han.

När pusslet väl var lagt framträdde en del tills nu okända fakta.

I Handbacken och Forsen fanns 1654 en enda gård. Den låg mitt på det som nu är en åker, nedanför Domargården. I dag finns inte ett spår kvar av gården, som 1654 ägdes av Jöns Andersson.

De äldsta noteringarna i kyrkböckerna är tio år yngre. Då fanns ytterligare någon familj i byn.

- Troligt är att det är en far och son i samma familj som är uppsatta som ägare till jorden: Anders Jönsson och Jöns Andersson, och det är nog till stor del ättlingarna till dessa som fortfarande bebor Handbacken och Forsen, säger Torbjörn.

Också strax nedströms Käringforsen fanns en gård, ägd av Peder Nilsson. Området, i dag kallat Heo, hette på den tiden Likorheden. I dag är inte enbart namnet förändrat. Av gården finns inga spår kvar. Tio år senare hette ägaren Pär Joensson. På andra sidan älven, dagens Björken, dåtidens Björketorp, fanns också en numera helt utplånad gård.

Även den gamla bron, förmodligen en flottbro, som finns markerad på kartorna är helt borta.

- Den låg omkring 75 meter norr om gamla Björbobron, på samma ställe som den som spolades bort 1916, berättar Torbjörn, som kunnat konstatera att älven under seklerna delvis tagit en ny fåra.

- Trots att jag inte är från Björbo, så känns det spännande att dra fram trådar från förr och jag får en större förståelse för den plats där jag bor, säger Torbjörn, som nu har samlat alla uppgifterna på en cd.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons