Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bixo uppfann "Kärringbromsen"

Annons

60 år fyller den 2 augusti Ingemar Bixo, Venjan. Efter uppväxt i västra Jämtland och militärtjänst på T3 i Sollefteå fick Ingemar blodad tand och sökte in på Statens polisskola i Stockholm.

Han tjänstgjorde vid Stockholmspolisen åren 1964-1989. 17 av dem åren såsom hundförare med vad Ingemar tycker är världens bästa arbetskamrat - hunden.

Efter en period av tjänstledighet som Ingemar spenderade i Venjan blev han kvar där och i dag arbetar han på Dalabuss med att skjutsa resenärer till och från Birka princess.

Ingemar har med åren hunnit bli pappa och morfar.

Han har märkts en del i media.

- Känd och ökänd har jag kanske blivit genom att mynta begreppet "Kärringbromsen" i programmet "Söndag, söndag". Det är ett beteende som visuellt beskriver hur damer mestadels bromsar in sin cykelfärd med att småhoppande studsa fram mot vägbeläggningen tills cykeln stannat.

Övriga fritidsintressen rör "allt från ax till limpa", men Ingemar känner ett visst kulturellt engagemang genom sin medverkan i Norra Venjans intresseförening.

Han låter hälsa att han kanske finns någonstans i bygden på högtidsdagen, men att den som vill träffa honom gärna får leta sig fram till Vanåns utlopp i Venjanssjön lördagen den 7 augusti, på kvällen.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons