Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bittra konkurrenter samarbetar

Annons

- En oddsknall för vissa kanske, säger Jan Johansson, vd för Tågkompaniet, som för sex år sedan lämnade SJ och med två kamrater startade Tågkompaniet.

SJ och Tågkompaniet inleder samarbetet för att tillsammans möta den internationella konkurrensen på den svenska tågmarknaden.

- De internationella tågoperatörerna som är betydligt större än SJ börjar etablera sig i Sverige. Ökad konkurrens från utländska aktörer är att vänta. Vi rustar för att stå starka och anpassa oss till fri konkurrens. Ett samarbete mellan SJ och Tågkompaniet är perfekt för att stärka vår konkurrenskraft, säger SJs vd Jan Forsberg:

- Vi har kört tåg i 150 år och står för den stora erfarenheten. Tågkompaniet är den mindre entreprenören med mycket lokal närvaro.

Men det är inte aktuellt att SJ köper Tågkompaniet.

- Nej, inte alls. Vi har fått anbud från andra bolag tidigare. Men det är inte aktuellt, säger Jan Johansson, vd för Tågkompaniet.

Tanken är att företagen i framtiden ska samarbeta i upphandlingar av trafik, restidgaranti, biljettförsäljning och marknadsföring.

- Våra gemensamma kunder kommer att märka samarbetet i bättre anpassade tidtabeller, enhetlig resgaranti och smidigare biljettbokning, säger Forsberg.

Målet är att de båda bolagsstyrelserna ska kunna anta ett samarbetsavtal i juni.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons